Könnyebb lépcsőzés mozgáskorlátozottak számára
A georgiai szakemberek fejlesztése a lépések becsapódásából elnyert energiát az előrehaladáshoz szükséges erőfeszítések csökkentésére használja fel.

Az emberek tetemes része csak mindennapi enyhe nyűgként tekint a lépcsőzésre, de a mozgáskorlátozottak számára esetenként rémálmot jelenthet. Éppen az ő életüket könnyítheti meg drasztikusan egy éppen kifejlesztésben lévő, „energiatakarékos lépcső”.

Az ötlet, hogy a lépcsőfokok segítenek csökkenteni, majd pedig megtámogatni a mozgásba táplált erőfeszítéseket. A Georgiai Műszaki Egyetemen (Georgia Institute of Technology, USA, Atlanta) egy gépész- és biomedicinális mérnökökből, valamint informatikusokból összeálló csapat ötölte ki a találmányt.

Amikor rájuk lépnek, az átalakított lépcsőfokokba épített rugók összenyomódnak, elnyelik a „becsapódást”, és a befektetett energia 26 százalékát elcsenik, hogy aztán ennek visszatáplálásával 37 százalékkal növeljék a következő felfelé haladó lépés lendületét.

Az összes lépcsőfokban rugók és szenzorok enyhítik, illetve fékezik meg a kaptatás során keletkező erőfeszítéseket és becsapódásokat.

Állandó vagy ideiglenes jelleggel a rendszert a már meglévő lépcsőházakban is fel lehet telepíteni, és a kutatók azt remélik, hogy a továbbfejlesztésével egyszer majd kiválthatja a lépcsőlifteket vagy akár a hagyományos felvonókat is.