Üzembe áll a világ első kis moduláris atomreaktora
A Bloomberg jelentése szerint Kína csatlakoztatta első kis moduláris atomreaktorát elektromos hálózatához – így Kína világ első országa, amely ilyen reaktorból nyer energiát.

 A China Huaneng Group Co. 200 megawattos blokk 1-es reaktora a Shidao-öbölben, a Shandong tartományban csatlakozik a hálózathoz. A cég egy második reaktor fejlesztésén is dolgozik, amely a tervek szerint jövőre áll majd üzembe.

A kis moduláris reaktor (SMR, vagyis small modular reactor) nagyjából egyötöde Kína első szabadalmaztatott reaktorának, a Hualong One-nak. Kis mérete alacsonyabb működési és telepítési költségeket tesz lehetővé.

Az új moduláris atomreaktor a világ első kavicságyas moduláris, magas hőmérsékletű gázhűtésű reaktora. A víz felmelegítése helyett a héliumgázt melegíti, hogy energiát termeljen. A gépet úgy tervezték, hogy hiba esetén gyorsan leálljon.

A világ első kisméretű moduláris atomreaktora, Forrás: Interesting Engineering

Kína 440 milliárd dollárt fektet be atomenergiába a következő 15 évben

A Bloomberg szerint Kína a világ legnagyobb atomenergia-befektetője, a becslések szerint akár 440 milliárd dollárt is költ majd új atomerőművek építésére a következő 15 évben. Mindez lehetővé teszi, hogy az ország megelőzze az Egyesült Államokat az atomenergia termelése terén.

Tavalyi jelentések szerint Európában több ország, köztük Románia is fejleszt SMR-eket a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás megkönnyítése érdekében. Többek közt a Rolls-Royce részt vesz az SMR-ek fejlesztésében, ezzel segítve az Egyesült Királyságot éghajlati céljainak elérésében. 

Az Interesting Engineeringnek adott novemberi interjúban a Coventry Egyetem professzora, Michael Fitzpatrick kifejtette, hogy az SMR-ek új, megújulóenergia-megoldások mellett használhatók a hálózat jövőbeli stabilizálására. „Az SMR-ek lehetőséget adnak az elektromos áram-igények kielégítésére a rendkívüli elkötelezettség elszenvedése nélkül. Jóval kevesebb kezdeti költséggel és rövidebb építési idővel járnak.” - mondta Fitzparick.