A környezeti fenntarthatóság együtt jár a gazdasági fenntarthatósággal
Az integrált energetikai megoldások kifejezés sokak számára nem kézzel fogható. De ha arra gondolunk, hogy egy építkezésnél vagy lakásfelújításnál is akkor alszunk nyugodtan, ha egyetlen szakértő céget bízunk meg a munkával, és nem nekünk kell külön-külön keresnünk kőművest és villanyszerelőt, ráadásul az adott cég felel minden munkafolyamat megfelelő elvégzéséért, már közelítettünk a kifejezés jelentéséhez. Az ilyen energetikai fejlesztést egy olyan építkezéshez érdemes hasonlítani, amelyben központi helyen áll a zöld filozófia. Ennek a filozófiának pedig üzleti célja is van: a vállalat úgy tud kisebb költségekkel termelni, hogy közben a társadalmi célhoz, bolygónk megóvásához is hozzájárul.

Tóth András István, az E.ON Energiamegoldások Kft. energiamegoldások értékesítési igazgatója. Forrás: E.ON

Szakértő segítség, közös gondolkodás, személyre szabott kivitelezés

A mindennapi életben is gyakran fordul elő, hogy egy külső visszajelzés segít egy probléma jobb megértésében. „Ha minden nap benne vagyunk valamiben, egy idő után nem biztos, hogy könnyen átlátjuk a teljes képet, elveszhetünk a részletekben. Erre van is egy szemléletes magyar szólás: nem látjuk a fától az erdőt. Az. E.ON szakemberei egy ilyen energetikai helyzetben lehetnek azok a külső segítők, akik ismerik a piacot, a lehetőségeket és a technológiákat, egy előzetes felmérésben feltárják, hol szökik az energia az adott cégnél, hol magasabb az energiaszámla, mint kellene” – mondja Tóth András István, az E.ON Energiamegoldások Kft. megoldásértékesítési igazgatója.

Az E.ON szakértőivel közösen megtalálhatja a cégének megfelelő energetikai megoldásokat. Forrás: E.ON

Költséghatékony zöld megoldások, nagyobb társadalmi felelősség

A legkülönbözőbb szektorokban találunk jó példákat a zöld filozófia és az üzleti szempontok összehangolására. „Büszkék vagyunk arra, hogy Európa legnagyobb naperőmű-parkját építettük meg az Audi győri logisztikai központjának tetején. A 160 ezer négyzetméteres tetőnaperőmű nagyobb területet foglal el, mint 22 focipálya” – mondja Tóth András István. – „A munka során több mint 200 teherautóval dolgoztunk, és a szakembereink több mint 55 000 munkaórát töltöttek a helyszínen. Hat transzformátor állomást, száz invertert építettünk be és 36 ezer napelemet helyeztünk el a tetőn.” A győri naperőmű hozzávetőlegesen 8,7 GWh energiát képes megtermelni. Ez körülbelül 4 ezer átlagos méretű háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy 5 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe, mint korábban.

E.ON által telepített napelemes rendszer Polgáron. Forrás: E.ON