Üzemanyag-utántöltés Amazon-módra
A főleg kereskedelemmel foglalkozó óriáscég megoldása annyira kézenfekvő, hogy senki sem találta ki.

Az Amazon egyik legújabb szabadalma bemutatja, miként is lehetne menet közben utántölteni az elektromos autók akkumulátorait. A megoldás kulcsa olyan üzemanyag-szállító drónokban rejlik, amelyek a tetejükön landolva az éppen közlekedő járműveket is elláthatnák energiával. A drónok tökéletesen automatizáltak lennének, ami annyit jelent, hogy emberi segítség nélkül tervezhetnék és tehetnék meg az optimális útvonalat.

A működési elv ez lenne: az elektromos járművek egy, a drónokkal is kapcsolatban álló hálózaton keresztül nyújtanák be az üzemanyag iránti igényüket. A szerver ezután kiválasztana egy rendelkezésre álló (randevúképes) drónt az utántöltés teljesítéséhez. A repülő szerkezet a meghatározott desztináció környékére érve ezt követően számos hitelesítő módszeren keresztül bizonyosodhatna meg arról, hogy a megfelelő kocsit szemelte ki magának. Az eszköz végül az autó tetején egy dokkoló csatlakozóra rögzítené magát, hogy aztán az egész járművet innen itassa át éltető energiával.

A szabadalom megemlíti, hogy az eljárás természetesen más üzemanyaggal is kompatibilis.

A dokumentumból egyelőre semmilyen konkrét terv sem sejlik elő, szóval nem várható, hogy egyhamar utántöltő drónok sűrű raja fogja beárnyékolni az autópályákat. A szabadalom ugyanakkor rámutat, hogy az elektromos autók immár az Amazon figyelmét is felkeltették, és így a cég öles lépteivel maholnap az áram hajtotta járművek piacát is megcélozhatja.