Újgenerációs humaniod robotot fejlesztett a Toyota
A T-HR3 névre hallgató harmadik generációs humanoid robot új, fejlett nyomatékszervó modulok és a vezérlő állás révén távirányítással is biztonságosan és zökkenőmentesen működtethető.

A Lexus prémium autómárkát is jegyző Toyota bemutatta T-HR3 elnevezésű, harmadik generációs humanoid robotját. A vállalat Partner Robot részlege által tervezett és kifejlesztett legújabb robotikai platform segítségével új technológiák kutatása válik lehetővé, amelyekkel tökéletesíthető a robotok és környezetük közti biztonságos fizikai érintkezés, valamint az az új, távirányítású manőverező rendszer, amellyel a robot lemásolja kezelőjének mozdulatait. A T-HR3 hűen tükrözi a Toyota azon törekvéseit, hogy fejlett technológiákkal támogassa az emberek egyedi mozgási igényeit. A T-HR3 a korábbi humanoid robotok továbbfejlesztésével jött létre, amelyek a pontos pozícionálás és az előre programozott mozgás tesztelésére születtek, alapot biztosítva az olyan képességek kialakításához, amelyek hasznos segítséget jelenthetnek az emberek számára különféle helyzetekben, többek közt otthoni környezetben, egészségügyi intézményekben, építési területeken, földrengés sújtotta körzetekben és a szabadban.

A nyomatékszervó modulok segítségével a gép összehangolva mozog az emberrel (forrás: Toyota)

A T-HR3 irányítása a vezérlő állással történik: a kezelő testén viselhető kéz-, kar- és lábszenzorok jelei alapján a robot lemásolja az ember mozgását, és a fejen rögzíthető kijelző segítségével a kezelő a robot perspektívájából láthatja a környezetet. A karvezérlő a kezelő minden mozdulatát átadja a robotkaroknak, a lábvezérlő használatával pedig – miközben a kezelő helyben jár a vezérlő állásban – a robot arra utasítható, hogy előre vagy oldalirányban haladjon. A T-HR3 ’összeakadás-megelőző technológiája’ automatikusan megakadályozza, hogy a robot és kezelője zavarják egymás mozgását. 

Rugalmas erővezérlés, valós idejű távirányítás

A T-HR3 mindegyik ízületében elektromotorok, fogaskerék-áttételek és nyomatékérzékelők (összefoglaló nevükön: nyomatékszervó modulok) találhatók. Ezek a modulok közvetítik a kezelő mozdulatait a robot 29 különböző testrészébe, így a gép simán és összehangoltan mozog. A nyomatékszervó modul kifejlesztésében a Toyota együttműködött a Tamagawa Seiki Co., Ltd. és a Nidec Copal Electronics Corp. vállalatokkal. Ez a technológia nagy előrelépést jelent a Toyota kutatásaiban, mivel ezáltal a T-HR3 kifejezetten biztonságos robottá vált, a modulok ugyanis visszafelé is jeleket küldenek, hogy a kezelő azonnali visszajelzést kapjon a robot által kifejtett erőről.

A valós idejű távirányítás a biztonságot segíti (forrás: Toyota)

A nyomatékszervó modul biztosítja a T-HR3 legfontosabb képességeit: a rugalmas erővezérlést, amivel szabályozható, hogyan érintsen vagy fogjon meg tárgyakat vagy embereket a robot, a teljes testre kiterjedő koordinációt és az egyensúly-vezérlést, aminek révén a robot magabiztosan mozoghat egy akadályokkal teli környezetben, illetve a valós idejű távirányítást, amivel a használó ösztönösen és zökkenőmentesen irányíthatja a robotot. Ezek a funkciók nagyon fontosak a jövőbeli robotikai kutatások szempontjából, különösen az olyan robotok esetében, amelyeknek biztonságosan és precízen kell érintkezniük a környezetükkel.

A Toyota a ’80-as években kezdett ipari robotokat alkalmazni, s azóta az autók gyártási és fejlesztési technológiáit is felhasználta Partner Robot technológiája tökéletesítéséhez, hogy a robotok az emberek társaként és segítőjeként, a rászorulók saját környezetében működve, velük teljes összhangban létezhessenek. A T-HR3 először a Tokyo Big Sight területén november 29. és december 2. között megrendezett 2017-es Nemzetközi Robot Kiállításon lesz látható.