Robottanítás gyöngéd mozdulatokkal
Texasi tudósok létrehoztak egy algoritmust, amellyel egyetlen szelíd lökéssel permanensen megváltoztathatják a gépek trajektóriáját.

A Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy technológiát, melynek segítségével a robotokat kisebb lökésekkel lehet megtanítani a mozdulatokra. A módszer olyan algoritmusokat használ, amelyek lehetővé teszik, hogy a robotok ne csupán reagáljanak az egyes érintésekre, de a hosszú távú pályájukat (trajektória) is meghatározzák a fizikai impulzusok.

Általában az emberek fizikai érintésére reagáló, kollaboratív robotokat idáig úgy programozták, hogy a beérkező inger hatására csak egy kis ideig zökkenjenek ki a pályájukról, de azt követően a megszokott vágányra visszatérve folytassák a tevékenységüket. A Rice csapatának algoritmusaival a kisebb lökések valós időben módosították a gépek trajektóriáját.

Amint azt a lenti videóban látni lehet, tipikus impedancia módban az emberek csak ideiglenesen tudták megváltoztatni a robot mozgását. Tanuló módban a mechanikus kart egyetlen igazítással egy új, kívánatosabb pályára lehetett állítani.

Amint azt Dylan Losey végzős hallgató a projektről kifejtette, jelenesetben a paradigmaváltás az, hogy a robot nem pillanatnyi zavaró tényezőként tekint az emberi munkatársára, hanem egy olyan racionális lényként, amely valami fontosat szeretne közölni vele.

Kicsit ijesztő, hogy a robot szemszögéből közelíti meg a problémát.