Ilyen Lexusokkal járunk majd a Holdra
Egy nemzetközi művészeti és formatervezési magazin, a Document Journal felkérésére, egy leendő holdbéli társadalmat megálmodó összeállítás illusztrációjaként a Lexus európai dizájnstúdiója hét különleges tanulmányt is kifejlesztett. A magazin végül Karl Dujardin álomjárművét, az űrkutatás szélsebes izgalmait megtestesítő Lexus Zero Gravityt választotta ki megjelentetésre az élvonalbeli nemzetközi formatervezők és építészek által megálmodott holdjárók közül. A formai vázlatokat a Lexus fejlett európai dizájnközpontjában, az ED2-ben dolgozták ki, a végleges rajzokban a Lexus LF-30 Electrified tanulmányautó hatása is tetten érhető.

A 2012-ben útjára bocsátott Document Journal olyan különleges, félévente megjelenő kiadvány, amely neves szerzők és képzőművészek munkáin keresztül taglal észak-amerikai és globális kulturális témákat. A szerkesztők ezúttal a világ minden pontját bejárva kutatták fel azokat a lebilincselő gondolkodókat és formatervezőket, akik aztán részt vettek a Hold-dizájn projektben.

Lexus Cosmos

A Lexus forradalmi, futurisztikus formatanulmányai mellett olyan neves építészek vettek részt a holdbéli környezet megálmodásában, mint Shohei Shigematsu (OMA), Dan Wood és Amale Andaos (WORKac), Kulapat Yantrasast (wHY) vagy Lyondon Neri és Rossana Hu. A közös munka eredményeként létrejött praktikus és ezoterikus megközelítést egyaránt alkalmazó, gondolatébresztő tervek központi motívuma az a várható szabadság, amelyet a gravitáció hiánya jelent majd az emberek számára.

Lexus Cosmos

Mariko Mori eredeti, éteri szépségű munkával állt elő; a Frog ipari formatervező stúdió és a Nike közös erővel álmodtak meg forradalmian újszerű fogyasztási cikkeket; Steve Fuller szociológus és író, az Emberiség 2.0 szerzője egy Hold-kolónia létrejöttének történelmi, szociális és filozófiai következményeit boncolgatta; míg DJ Honey Dijon világhírű zenei producer exkluzív lejátszási listával festette alá a Hold-élményt. A Lexus európai formatervezési központja, a tavaly októberben a Tokiói Autószalonon hatalmas sikert arató, idén márciusban pedig a Genfi Autószalonon Európában is bemutatkozó LF-30 Electrified tanulmányautót is jegyző ED2 összesen hét pályamunkát fejlesztett ki és adott át a folyóirat hold-dizájn portfoliójába, ezek közül került kiválasztásra a Lexus Zero Gravity.

LF-30 Electrified

„Formatervezőink a rövid távú gyárthatóság követelményén túl arra kerestek választ, hogy a fejlett technológiák hogyan változtathatják meg a járművek és vezetőik közötti együttműködést.” – avat be Ian Cartabiano, az ED2 elnöke. „A lehető legjobb pillanatban: az LF-30 fejlesztési folyamatának félidejében kaptuk a felkérést. A projekt révén a dizájnerek tovább álmodhatták az LF-30 projektjét, az utastérben alkalmazott formanyelvet pedig részben a holdjárműveknél is hasznosíthatták.”

Lexus Cosmos

Zero Gravity (tervező: Karl Dujardin)

A Zero Gravity formatervében a Lexus jövője ölt testet, ami a Lexus karakteres orsó alakú hűtőmaszkját háromdimenziós szerkezetként álmodja újra. Az éles, szögletes vonalak lágy, ívelt felületekbe olvadva titokzatossággal töltik meg a formanyelvet. A Zero Gravity mégis, minden azonnal felismerhető Lexus-jegy ellenére homlokegyenest eltér az autógyártó minden eddig ismert modelljétől: a motorkerékpárokra emlékeztető kialakítás szoros kapcsolatot teremt a jármű és vezetője között, az ember és gép közötti együttműködés közvetlen irányíthatóságot és visszajelzést tesz lehetővé.

Lexus Zero Gravity

A vezető teljes mértékben uralja járművét, amint akár 500 km/órával (becsült végsebesség) száguld a Hold egyenetlen felszíne felett. Zero Gravity csupán szélvészgyors, izgalmas és jövőbe mutatóan modern, de egyben minden idők legvagányabb Lexus dizájnja is. Noha (egyelőre) nem kerül sorozatgyártásba, a Lexus fejlett európai formatervező központja, az ED2 teljes részletességgel kidolgozta a járművet, amely a Lexus „fantasztikus élményvilágának” minden jellegzetességével rendelkezik. Habár a luxusautók tervezése során követett szokásos szabályokat teljességgel figyelmen kívül hagyták, a Lexus formatervezői így is sokat merítettek munkásságuk legújabb mérföldkövéből: a futurisztikus Lexus LF-30 Electrified tanulmányautóból.

Lexus Zero Gravity

A Zero Gravity alapgondolata Karl Dujardin agyából pattant ki, a dizájnt ugyanis az autóiparon kívül dolgozó nemzetközi formatervezők és építészek által megálmodott számos koncepció közül választották ki. A gazdag képzelőerővel megáldott alkotók számára legalább olyan fontos volt a csekély tömegvonzású környezet által kínál, örömteli „vezetési” élmény megvalósítása, mint hogy olyan praktikus közlekedési eszközt álmodjanak meg, amellyel egy zabolátlan, vad környezetben is célba érhetünk. A Zero Gravity olyan egyszemélyes jármű, amely egy motorkerékpárhoz hasonlóan irányítható, ám kerekek helyett mágnesek segítségével lebeg a felszín felett – ezt a technológiát a Lexus már a valóságban is alkalmazta, amikor megépítette egyedülálló Hoverboard légdeszkáját. A jármű kétség kívül futurisztikus, vezetője azonban pontosan ugyanúgy közvetlenül kommunikálhat a gépezettel, ahogy egy lovas irányítja lovát: ezt fejezi ki a Lexus új Tazuna koncepciója (a japán szó annyit tesz: gyeplő). Az eredmény olyan szoros kapcsolat a jármű és vezetője között, amely minden holdbéli utazást élvezetesebbé tesz.

Lexus Hoverboard

Lexus Cosmos (tervező: Jean-Baptiste Henry)

A Lexus Cosmos szállítóeszköz-koncepcióval a holdfelszínen és az űrben egyaránt közlekedhetünk. A teljes egészében üvegből megformált szerkezet hatalmas obszervatóriumként szolgál, ahonnan az utasok feltérképezhetik a kismértékű gravitáció jelenségét. A hátratolt utasfülke a vezetés élményét sugallja, míg az elülső szakasz a megfigyelés és a meditálás helye; a tanulmány a jövő emberének kínál újszerű, exkluzív, fényűző élményt.

Lexus Cosmos

Bouncing Moon Roller (tervező: Julien Marie)

A Bouncing Moon Roller (pattogó Hold-roller) koncepciót rugalmas grafén nanocsövekből felépülő buborék veszi körül. Ennek a felépítésnek köszönhetően a jármű a legkülönfélébb terepeken képes tetszőleges irányba gurulni vagy ugrani. A vezetőfülke és az akkumulátorok együtt, egy giroszkópos cellában helyezkednek el, míg az élvezetes, mégis biztonságos vezetési élményről egy kerékszerű stabilizátor gondoskodik.

Lexus Moonroller

Lexus Lunar Cruiser (tervező: Keisuke Matsuno)

A Lunar Cruiser egy olyan, többcélú holdjármű, amely a szárazföldön és a levegőben egyaránt használható. Nagyméretű kerekeivel még egyenetlen talajon is kényelmesen rugózik. A kerekek ugyanakkor 90 fokban elforgathatók; ilyenkor a jármű drónok módjára a magasba emelkedhet, így a vezető a holdfelszín mellett a levegőben is közlekedhet. Az organikus formavilágú pilótafülke jellegzetes grafikus megoldása a 'dinamikus 3D orsóforma', amely egyszerre teremt akadálytalan kilátást, kényelmes utaskörnyezetet és ikonikus megjelenést.

Lexus Lunar Cruiser

Lexus Lunar Mission (tervező: Yung Presciutti)

A Lunar Mission először eljuttatja a Holdra az embert, majd ott helyben is közlekedési eszközként használható. Repülés közben a világegyetem tükröződik a karosszéria folyadékot idéző oldalfalán. A szárnyak alakjában az ikonikus orsó hűtőmaszk és a Lexus embléma egyaránt megjelenik, meghatározva a jármű alapvető geometriai kialakítását.

Lexus Lunar Mission

Lexus Moon Racer (tervező: Yung Presciutti)

A Moon Racer olyan szabadidős célú egyszemélyes jármű, amely képes megbirkózni a Hold felszínét tarkító hegycsúcsokkal, lehetővé téve, hogy a vezető maximálisan kiélvezze az alacsony gravitáció örömeit, és ugrálva, mászva, versenyezve fedezze fel az égitestet. A szabadság érzését a vezetőt körülvevő, hatalmas üvegbuborék erősíti.

Lexus Moon Racer

Lexus Lunar (tervező: Yung Presciutti)

A tekintélyes méretű Lexus Lunar a Hold biztonságos felfedezésére szolgál. Műszaki szempontból két részből áll: a hat robusztus kerékkel felszerelt alsó platform gondoskodik a korlátozás nélküli előre jutásról, míg a felső az utasok lakóterét tartalmazza. Ez a két rész külön választható: a felső részt leszerelve egy Hold-kolónia kiinduló bázisaként szolgálhat.

Lexus Lunar