Újabb hatalmas lépés a fúziós erőművek felé
A kutatóknak egyetlen ion hozzáadásával sikerült megtízszerezni a részecskeegyesítő folyamattal idáig előteremthető energia mennyiségét.

A tudománynak mindmáig nem sikerült mesterségesen előidézett fúziós reakcióból elég energiát kipasszírozni ahhoz, hogy a hozam meghaladja a befektetett erőforrások mennyiségét.

Az MIT egy tudós csapata most azonban óriási előrelépést tett azért, hogy mindez megvalósulhasson. A Nature Physics-ben leközölt egyik tanulmányukban le is írják, milyen új „recepttel” lehetne akár egy nagyságrenddel is megnövelni a megtermelt energia volumenét. Az eredményeiket Európa legnagyobb hasonló építményében, a Joint European Torus szintén reprodukálni tudták.

Az MIT csapat fúziós módszere kis dózisban hélium-3 ionnal egészíti ki a hagyományos, 5 százalékban hidrogénből és 95 százalékban deutériumból álló, kétionos plazmakeveréket. Az új mixtúrát az Alcator C-Mod tokamakba helyezték, amely az MIT Plasma Science and Fusion Centerében (PSFC) egy mágneses fékezőeszköz a forró plazma kordában tartásához.

A szakértők ezt követően egy ion-ciklotronrezonancia fűtésnek nevezett eljárással aktivizálták a részecskéket. Nem elég, hogy kísérlet a kutatók számára mélyebb betekintést nyújtott abba, hogy a töltött részecskék miként is viselkednek a nukleáris reaktorok és a Nap belsejében, de a kitermelt energia mennyiségét még meg is tudták tízszerezni. Az ionok a nem aktivált eszközökben idáig soha nem tapasztalt energiamennyiséget értek el, amikor is beléptek a megaelektronvoltok tartományába.

További munkára lesz szükség, amig a kísérletek a fúziós energia hatékony gyakorlati alkalmazásához elvezethetnek, és a szakértők szerint 2030-ig az erőforrás biztosan nem válik még a Föld elsődleges energiaforrásává. Ezzel együtt, a világszerte elért eredmények mellett az MIT erőfeszítései vitathatatlanul közelebb hoznak minket egy olyan valósághoz, amelyben a fosszilis üzemanyagok használata tökéletesen értelmét veszti.