A lítium volna a fúziós energia Szent Grálja?
Annyi biztos, hogy nem pattognak róla vissza az eltévelyedett plazmarészecskék, ami jelentős fegyvertény.

Az amerikai energiaügyi minisztérium (DOE) Princeton Plazmafizikai Laboratory (PPPL) nevű műhelye a lítium adottságainak kiaknázásával tenné végre reális lehetőséggé a fúziósenergia-termelést.

A Lithium Tokamak Experiment kísérlet részeként a kutatók egy reaktor belső falát még régebben lítiummal, az elektronikus eszközök akkumulátoraiban gyakran használt anyaggal vonták be, hogy a reaktorban szuper forró állapotban és magas nyomás alatt tarthassák a plazmát. A szakértők azt tapasztalták, hogy a lítium elnyeli a kóbor plazmarészecskéket, amelyek így nem tudtak visszapattogni, hogy lehűtsék az éppen zajló kémiai reakciót. Az utóbbi három évben az építményt jelentősen továbbfejlesztették.

„A gép most készen áll, hogy teljességgel kihasználja a frissítésben rejlő potenciált” – fogalmazott egy sajtóközleményben Phil Efthimion, a PPPL egyik vezető szakértője.

A küszöbön álló kísérletekben a tudósok azt próbálják majd kideríteni, hogy az ellenállóbbá tett reaktor miként tud megbirkózni az eddigieknél még magasabb plazmahőmérsékletekkel és még erősebb mágneses mezőkkel.