Már épül a világ legnagyobb fúziós reaktora
Július 28-án Dél-Franciaországban megkezdték a világ legnagyobb fúziós erőművének megépítését. A projekt megvalósításában 35 ország vesz részt.

Az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor, avagy Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) nevű építmény létrehozása rendkívül összetett feladat lesz. A végleges reaktor 23 000 tonnát fog nyomni a mérlegen – ebből a benne működő szupravezető mágnesek össztömege nagyjából 3000 tonna lesz. Ezeket az objektumokat 200 kilométer hosszú szupravezető kábelek fogják összekötni. A működő erőműben kialakuló forróság várható mértékét jól jelzi, hogy az operátorok csak kriogén hűtéssel, -269 Celsius fokos folyékony hélium bevetésével tudják majd megakadályozni, hogy a rendszer túlhevüljön.

A reaktor megalkotásán dolgozó csapat az ITER majdani tesztelését illetően meglehetősen bizakodó. Azt remélik, hogy az önmelegítő plazma megteremtésével az ITER-be diktált hő intenzitásának tízszeresét fogják tudni előállítani. Ez azt jelentené, hogy csupán 50 megawattos input mellett a reaktorból 500 megawatt teljesítményt fognak tudni kicsikarni. Hab a tortán, hogy mindezt tökéletesen környezetbarát módon tudnák elérni.

A leírtak fényében nem csoda, hogy a fúziós erőműre mindmáig Szent Grálként tekint a tudomány. Ezzel együtt, ha a reaktor működőképes lesz, az emberiség újabb eszközt kaphat a kezébe, hogy a saját maga által végzett pusztítás következményeit valamiképpen átvészelhesse.