Terepi eszközök „felokosítása” mobil hozzáféréshez
Az ipari folyamatok adatainak mobil hozzáférése napjainkra már alapkövetelménnyé vált. A felhasználók elvárják, hogy a terepi eszközök által közölt adatokhoz helytől, eszköztől és felhasználótól függetlenül bármikor hozzá tudjanak férni.

Ezt a tényt igazolja az a felmérés is, amelyet az ipari automatizálásban és a terepi eszközök szabványos interfészének kidolgozásában globálisan vezető szerepet játszó FDT-csoport készített arról, hogy a felhasználók milyen igényeket támasztanak az ipari műszereikkel szemben a távoli hozzáférés terén. Ahhoz, hogy a kívánt adatmobilitás létrejöjjön, az ipar 4.0 egyik fontos eleme, az IIoT (Industrial Internet of Things) által megfogalmazott digitális infrastruktúrára van szükség. Rengeteg jelenleg telepített eszköz esetében ez a feltétel nem teljesül. Ez irányba tett lépést az Endress+Hauser, amikor kifejlesztette és piacra dobta a mobil hozzáférést lehetővé tevő Fieldgate-et és a terepi eszközök mobil csatlakozására alkalmas ipari tablet PC-t. A rendszer lényege, hogy a PAM SFG600 névre keresztelt Fieldgate egy remote I/O-ra csatlakoztatott, a HART kommunikációs szabványnak megfelelő eszközöket tesz elérhetővé az Ethernet-hálózaton, akár egy access point. A Fieldgate és a remote I/O Profinet-hálózaton kommunikál, így több távoli elérésű I/O is felfűzhető a buszra, megnövelve ezzel a csatlakoztatható terepi eszközök számát. Az Ethernet-hálózaton megjelenő HART-os készülékek így akár mobil eszközökről is elérhetővé válnak.

Egyszerű és strapabíró eszközök

A kliens, a Field Xpert SMT70 egy ipari kivitelű, strapabíró tablet PC speciális FDT DTM- (Device Type Manager-) alapú Endress+Hauser-szoftverekkel. Előre telepített iDTM-ekkel rendelkezik, tehát szinte az összes HART- és FF- (Foundation Fieldbus-) eszköz konfigurálható vele. Ha azonban mégis hiányozna valami róla, a Windows 10-es operációs rendszerére bármikor telepíthetők további driverek és szoftverek. Akár a felhasználó szervizes vagy irodai laptopja is kiváltható ezzel az eszközzel. Például a terepi eszközökhöz való csatlakozás után az irodában dokkolhatjuk a tablet PC-t, így elérhető a teljes irodai PC-élmény, és kényelmesen kiértékelhetők a terepen begyűjtött eredmények.

Jelentős lépés a digitális infrastruktúra megteremtése felé (forrás: Endress+Hauser)

A tablet PC robbanásveszélyes (Ex) II-es zónának megfelelő változatban is elérhető. Strapabíróságát katonai minősítés is jelzi. 1,2 m-ről leejthető. Akkumulátora akár 7 óra üzemidőt biztosít, és elérhető hozzá a 14 órás változat is. Szoftvere érintőképernyőre optimalizált, és pillanatok alatt képes a terepi eszközök csatlakoztatására.

A Fieldgate PAM SFG600 legnagyobb erőssége az egyszerűség. Kicsomagolás, beépítés és csatlakoztatás után azonnal használható, konfiguráció nélkül. Az FDT-technológiát használó eszközök piacán ez egyedülálló.

A Fieldgate SFG600 tíz SMT70 tablet PC egyidejű csatlakozását teszi lehetővé, és akár 1024 HART-eszközt tud kezelni a Profinet hálózatán. Ezzel időt takarít meg a karbantartóknak – nincs szkennelés, nincs hálózatkonfigurálás –, csak be kell kapcsolni a Fied Xpert SMT70 tablet PC-t, és a kívánt készülékek úgy konfigurálhatók, mintha fizikailag csatlakoztatva lennének.

Karbantartóknak ajánlják

Az Endress+Hauser a fenti mobil megoldását elsősorban azoknak a karbantartóknak ajánlja, akik távolról szeretnék konfigurálni, felügyelni és dokumentálni HART-os eszközeiket. Így egy nagyobb üzem akár 300 munkaórát is megtakaríthat évente. A gyártó ezen fejlesztését elsősorban az élelmiszeriparnak szánta, de nem zárja ki az egyéb iparági szegmenseket sem.

Az Endress+Hauser tisztán mobil megoldása kiváló alternatíva a meglévő terepi eszközök „felokosítására”.