A felhő, mint az adatgyűjtés következő szintje
Kevés olyan vitatott eszköz és technológia van, amely olyan széles körben terjedt el a szkeptikusok véleménye ellenére, mint a felhőalapú adattárolás és -feldolgozás. Mégis, a legújabb biztonsági szabványok és előírások, valamint a fejlesztések hatására olyan megbízható technológiai megoldás jön létre, amely ma már a szenzitív vállalati adatok tárolására is alkalmas. Vajon mindig megbízhatunk a felhőben? Ha nem, akkor mikor nem? És mikor kellene mégis?

Ha az IoT-rendszerek szóba kerülnek, szinte rögtön eszünkbe jutnak az egyre népszerűbbé váló felhőtechnológiák. Míg sokan szkeptikusan figyelik a terjedésüket, mind többen válnak aktív felhasználókká nemcsak a lakossági szolgáltatások, hanem az ipari felhasználási területeken egyaránt. Az Endress + Hauser Magyarország Kft.  szakértőivel, Mézes Andrással, Tóth Ádámmal és Utto Loránddal a felhőről és annak biztonságáról beszélgettünk.

Felhő vagy nem felhő? – ez itt a kérdés

A kritikusnak számító adatok esetén még mindig a vezetékes technológiákat tekintik a legbiztonságosabbnak a felhasználók. „Habár a mérőrendszerekből a legtöbb adat zárt úton jut el a feldolgozásig (felhőszolgáltatás esetén is), tapasztalható ezzel kapcsolatban bizonytalanság” – kezdi Tóth Ádám. A másik gyakori félelem, hogy a felhőalapú rendszereken keresztül sérülékennyé válik a teljes termelési információmenedzsment: „A legtöbb rendszer azonban csak arra alkalmas, hogy kinyerje és kifelé továbbítsa a mért paramétereket, így lehetőség sincs beavatkozni a folyamatokba. Bizonyos eszközöknél biztosított a távoli elérése lehetősége is, de csak abban az esetben, ha felhasználó ezt engedélyezi vagy kimondottan elvárja” – folytatja Tóth Ádám.

Forrás: Endress+Hauser

Ezzel kapcsolatban a szakemberek szerint a már széles körben elterjedt lakossági platformokhoz való hozzáállásunk is jó alapot jelent: „Ha a felhasználók ott megbíznak a felhőben, akkor ipari hálózatok esetén is megtehetik, ugyanis sokszor maguk a mért adatok – a termelési kontextusból kiemelve – nem sok információval szolgálnának bárki számára, aki kívülről hozzáférne” – teszi hozzá a szakember.

Forrás: Endress+Hauser

Mi számít kritikus adatnak?

„Fontos megfelelően kezelni a gyűjteni kívánt adatokat. Minden mért paraméter kezelése körültekintést igényel, azonban mérlegelés tárgya, hogy mely információkat tekintjük valóban érzékenynek” – szögezi le Tóth Ádám. Ha egy adatot kritikusnak, a termelés szempontjából kiemelten fontosnak ítélünk, akkor mindenképpen speciális bánásmódot igényel: „az igazán kulcsfontosságú termelési információkat és mért paramétereket nem a felhőbe, hanem közvetlenül kábeleken a biztonsági PLC-be kell juttatni” – emeli ki Mézes András. Ilyen adatok lehetnek a rendszer biztonságának szabályozásáráért felelős mért paraméterek vagy az igazán érzékeny rendszerek beállításáért felelős információk. Egy tartályban lévő vízszint lehet teljesen átlagos adat, de ha hűtővízről van szó, vagy egy kazán vízszintjéről, már kritikusnak minősülhet.

„Amikor az adatok védelméről beszélünk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy mennyit ér nekünk az információ védelme” – vélekedik Utto Loránd, majd így folytatja: „a szolgáltatónak mindent meg kell tennie az adatok biztonsága érdekében, de ez költségesebb eljárásokat jelenthet. Ugyanakkor fontos a felhasználó elvárása és mindenképpen kiemelendő a szemléletük is. Valódi adatvédelem csak úgy jöhet létre, ha az adatokkal dolgozók is szem előtt tartják a legfontosabb szempontokat”.

Az edge computing paradigma épp az ilyen vegyes (vagyis vezetékes és felhőtechnológiát is alkalmazó) rendszereket ötvözi. Olyan megoldás, amelyben tökéletesen megfér egymás mellett a szenzitív és kritikus adatok kezelése és a könnyen hozzáférhető felhő működtetése. Az adatok egy része ugyanis a vezetékes rendszerben, míg egy másik hányada a felhőben tárolódik, vagy csak előzetes feldolgozás után kerül oda, hogy a távolról elérhető információk már ne jelentsenek biztonsági kockázatot a rendszerre nézve.

Skálázható felhőszolgáltatás ipari mérési adatokhoz

Nem minden vállalkozás rendelkezik saját infrastruktúrával egy komplett és biztonságos felhőalapú adattároló és -értékelő rendszer kiépítéséhez. Az ilyen cégeknek segíthet az Endress+Hauser Netilion felhőszolgltatása, amely teljes körű IIoT rendszert és funkcionalitást biztosít kisebb és nagyobb vállalatok számára egyaránt. „Ez egy tipikus, keresett IoT megoldás, amelyhez a cégeknek nem kell saját kiépített infrastruktúrával rendelkezniük” – foglalja össze Mézes András.

A skálázható, testreszabható szolgáltatáscsomag nemcsak az adatgyűjtést könnyíti meg. A Netilion előrejelzések készítésére, az erőforrások monitorozására (pl. állapotfigyelésére, a szükséges karbantartások előrejelzésére), a készletinformációk figyelésére, logisztikai tervezésre is alkalmas, emellett lehetőséget biztosít a kihelyezett eszközök pontos lokációjának meghatározására is, ami ideiglenes telepítéseknél (pl. hordozható tartályok) hatalmas előnyt jelent a felhasználóknak. Természetesen mindezek mellett adatgyűjtésre és -értékelésre is használható, illetve biztonságos távoli hozzáférést biztosít a  megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek részére.

Forrás: Endress+Hauser

A Netilion továbbá több csomagot kínál, amelyek mobileszközökön is használhatók, így egyszerű és átlátható felületet biztosít a terepi mérőeszközök, illetve termelési adatok kezeléséhez. Ezek a Netilion Analytics (eszközkezelő), a Netilion Health (karbantartási eszközfelügyeleti rendszer) és a Netilion Library (termelési információk minden felhasználó számára a nekik megfelelő részletességgel).

 „Azoknak a partnereinknek pedig, akik rendelkeznek saját rendszerrel, olyan mérőeszközöket kínálunk, amelyek alkalmasak a mérési adatok gördülékeny továbbítására. Ezek a felhőképes műszerek ugyanúgy használhatók, mint a már ismert terepi mérőeszközeink és gyakorlatilag bármilyen vállalati rendszerbe integrálhatók” – foglalja össze Utto Loránd.

Az Endress+Hauser Magyarország Kft. húsz éve működik hazánkban és szolgálja ki partnereit professzionális terepi mérőeszközökkel. A piaci igényekhez igazodva a cégcsoport tevékenysége az értékesítésen túl további szolgáltatásokkal bővült: az ügyfelek oktatásokat, kalibrálási, hitelesítési, optimalizálási, mérnöki és karbantartási szolgáltatásokat is rendelhetnek a vállalattól. A legújabb üzletág pedig a kulcsrakész megoldások tervezését és szállítását jelenti – a megfelelő készülék kiválasztásán túl az alkalmazástechnikai megoldásokig. A húsz fős magyar leányvállalat a lehetséges megoldásra koncentrálva kínálja méréstechnikai készülékeit, szolgáltatásait és kiegészítő digitális eszközeit az ipar minden szereplője számára.