2018. december 07. 11:55
Tartós műanyag ládák a környezetszennyezés ellen
A Schoeller Allibert műanyag dobozaival és tárolóival a logisztikai és gyártási folyamatokhoz kínál környezetbarát megoldást.
TÁMOGATOTT TARTALOM

A gyártási és logisztikai folyamatok során felhasznált műanyag hatalmas terhet ró a környezetre. Napjainkban 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánokban, és ez a mennyiség évente 8 millió tonnával növekszik. A csendes-óceáni műanyaghulladék akkora szigetet alkot, amelynek mérete óvatos becslések szerint is legalább 700 000 négyzetkilométer. Összehasonlításképpen: az úszó szeméttelep legalább hétszer akkora, mint Magyarország.

Kevesen tudják, hogy az első műanyagot az emberiség már 1838-ban ismerte (Victor Regnault ekkor találta fel a PVC-t). A széles körű használatra és elterjedésre viszont még hosszú ideig kellett várni: a 20. század során fokozatosan vette át a hagyományos termékek helyét a műanyag-technológia. Ez az innováció nagyban hozzájárult a világgazdaság fellendüléséhez, de számos nem várt mellékhatással is járt.

A világgazdaság egyre nagyobb mennyiségben igényel műanyag termékeket. Az olcsó alapanyagot egyetlen hasonló technológia sem tudja költséghatékonyan kiváltani: a műanyag beépült a termelési lánc minden elemébe. Az autóipar és az autóipari beszállítók jelentős arányban járulnak hozzá a műanyaghulladék keletkezéséhez, ezért évek óta visszatérő kérdés a felelősségteljes hulladékgazdálkodás.

Különféle változatban készülnek a környezetvédelmi szempontokat is teljesítő műanyag ládák (forrás: Schoeller Allibert)

A Schoeller Allibert műanyag dobozokat és műanyag tárolókat gyártó vállalat a logisztikai és gyártási folyamatokhoz kínál környezetbarát megoldást. A cég több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a műanyag-technológiák terén, így számos előremutató innováció köthető a nevéhez. A Schoeller Allibert két egymást kiegészítő területre fókuszál:

  • Újrahasznosítható termékek A Schoeller Allibert saját üzemeiben végzi a műanyag termékek újrahasznosítását, így környezetbarát és költséghatékony alapanyaggal látja el a hagyományos üzemeit is.
  • Hosszú élettartamú termékek A hosszú élettartam egyenlő a kisebb környezeti terheléssel. Ha később kell selejtezni a termékeket, kevesebb hulladék keletkezik. Ráadásul a drágább gyártási technológiát a hosszú élettartam ellensúlyozza. A hosszú távon tervező cégeknek a tartós műanyag eszközök beszerzése gazdaságos és felelős üzleti döntést jelent.

A cég küldetése, hogy minőségi műanyag termékek előállításával járuljon hozzá a környezetszennyezés elleni harchoz. A cég termékei számos területen alkalmazhatók:

  • Műanyag ládák: az autóipar és az autóipari beszállítók számára kiváló megoldást jelentenek az innovatív euroládák, az esd-dobozok és a nagy méretű műanyag konténerek.
  • Műanyag rekeszek: elsősorban az italgyártás és az élelmiszeripari logisztika számára készülő termékek.
  • Tartós műanyag raklapok: a raktározási és logisztikai feladatok során a műanyag raklapokkal hatékonyan lehet kiváltani a gyorsan amortizálódó fa raklapokat. (x)