Tengeri műanyaghulladékkal hajtott jachtóriás
Egy tervezés alatt álló „ökohajó” többek között az általa begyűjtött, tengeri műanyaghulladékból állítja elő a működéséhez szükséges energiát.

Az óceánok hulladékmentesítéséhez tervez óriási, multifunkcionális katamaránt egy Yvan Bourgnon nevű, svájci kalandor. A The Manta elnevezésű, egyelőre csak papíron, illetve pl. videóban létező hajó több különböző rendeltetésű ám egymást kiegészítő szemétgyűjtő eszközt hordoz magával. 56 méteres hosszúságával, 26 méteres szélességével és 62 méteres magasságával a jármű megjelenése impozáns.

Forrás: YouTube

A legnagyobb méretű hulladékok (pl. halászháló) kiemelésére az oldalain felállított daruk szolgálnak. Kettő, a japán ördögráják után mobulának hívott, kisebb hajó feladata, hogy rövid önálló expedíciókra indulva az „anyahajó” által nehezen hozzáférhető, sekélyebb, illetve keskenyebb víztestekből vonják el a szemétdarabokat. A nyílt tenger felszínén lebegő, nagyobb méretű hulladékok eltakarításáért egy, a katamarán két hajótörzse között kialakított rendszer a felelős, amely egy ferde futószalagra irányítja a szemetet. 

Forrás: YouTube

A zsákmány szétválogatása manuálisan zajlik le. Az elkülönített fém- és üvegtárgyakat későbbi, szárazföldi feldolgozásra külön konténerekbe helyezik. A szerves anyagokat visszaküldik a tengerbe.

A műanyag hulladék reciklálása mind ezzel ellentétben helyben, a fedélzeten megy végbe.

Forrás: YouTube

Az eljárás keretében a plasztik darabokat először egy aprítógéppel összezúzzák, majd pedig pelleteket hoznak létre belőlük. Következő lépésben ezeket a darabkákat pirolízissel (hőbontás) megolvasztják, és szintetikus gázzá konvertálják. Az utolsó szakaszban ez a légnemű anyag működésbe hoz egy turbinát, amely villamos energiát állít elő. A jármű felszerelését és meghajtó egységeit végül is ez a szerkezet látja el árammal.

Ha sikerül megépíteni, a The Manta első küldetésére 2025-ben, Dél-Kelet Ázsiában kerülhet sor.