Szilikon hüvely szívelégtelenség ellen
A szív felszínére húzható eszköz használata jóval célszerűbb a szerv belsejébe ültetett ketyerékénél.

Harvardi tudósok kifejlesztettek egy olyan robotikus hüvelyt, amely segít az alulteljesítő szívnek is továbbpumpálni a vért. A szívizomhoz hasonló anyagból készült tok kívülről öleli át a szervet, hogy aztán az izom működésének leképezésével összepréselje azt.

A Science Translational Medicine folyóiratban publikált tanulmányuk értelmében a kutatók koncepciója sertések esetében már bizonyított.

A British Heart Foundation „új megközelítésnek" titulálta a kutatást, amely ugyanakkor még további kísérleteket igényel.

A szívelégtelenségben szenvedő embereknél a szív nem képes megfelelő módon továbbpumpálni a vért a testen keresztül, leggyakrabban azért, mert a szívizom megsérült, ami például infarktus (szívroham) következménye is lehet. A kutatók azt mondják, hogy az általuk kifejlesztett puha hüvelyt a szívizom felépítése és működése ihlették. A szilícium-alapú eszköz a belé fújt sűrített levegő mennyiségétől függően megmerevedik vagy ellazul. Hat sertés szívére húzva a hüvelyeket sikerült az egyes szervek alakjával és mozgásával is szinkronba hozni őket. A tanulmány azt mutatja, hogy a robotikus hüvelyek segítettek egységnyi idő alatt több vért továbbpumpálni a szervezetbe. Mi több, amikor a szívek megszűntek dobogni, az új eszköz segített helyreállítani a vér áramlását.

A pumpálást segítő jelenlegi mechanikus eszközöket csak a szív belsejébe lehet beültetni, ami vérrögképződést provokálhat. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a szerv átölelése kiküszöbölheti a problémát, márpedig az ő fejlesztésük így működik.

Aláírják ugyanakkor azt is, hogy bár a találmány ígéretes, még nagyon sok, állatokon és embereken végzett kísérlet elvégzésére van szükség, amíg a technológia az egészségügyben a „mindennapok részévé” válhat.