Spagettiból hidat?
Az Óbudai Egyetem május 26-án hatodszor rendezi meg a Reccs Tésztahídépítő Világbajnokságot. A rendezvény célja teret adni a műszaki egyetemek hallgatóinak, hogy egy világszintű verseny keretében megmutassák tehetségüket, gyarapítsák szakmai tudásukat, és nemzetközi szakmai kapcsolatokat alakítsanak ki.

A versenyen a hallgatókból álló csapatok 1 kg tésztából épített 1 m fesztávú hidakkal versenyeznek, a szerkezeteket teherbírás és más szempontok alapján szakmai zsűri rangsorolja. Egy erős és szép tésztaszerkezet megtervezése és megépítése komoly mérnöki feladat. A sikeres szerepléshez összehangolt csapatmunkára, kitartásra, alapos kapcsolódó mérnöki ismeretekre és erős motivációra van szükség.

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek. Az Óbudai Egyetem egyik jogelődje, a Bánki Donát Műszaki Főiskola mintegy 15 évvel ezelőtt kapcsolódott be ebbe a versengésbe. Hallgatói a kanadai Okanagan University College által szervezett, akkoriban legrangosabbnak számító világversenyen a legnagyobb szakmai kihívást jelentő nehézsúlyú kategóriában hét alkalommal indultak és hatszor nyertek, bizonyítva a magyar műszaki felsőoktatás színvonalát, a magyar diákok szakmai tudását, kreativitását.

2005-ben az intézmény a hazai és a környező országok hallgatói számára Reccs néven saját versenyt szervezett, amely aztán 2011-re világversennyé nőtte ki magát. Az eddigi tizenegy alkalommal született eredmények alapján állítható, hogy a Reccs a világ legszínvonalasabb tésztahídépítő versenye.

Világszintű versenyen mutathatják meg tehetségüket (forrás: Óbudai Egyetem)

 A 2011-es első Reccs világbajnokság óta a versenyen 13 ország vett részt 127 csapattal. A csapatokban összesen 240 hallgató 154 tésztaszerkezetet épített, amelyek együttesen 25 tonna terhelést bírtak el. A világcsúcsot híd- és tartókategóriában is az Óbudai Egyetem Bánki Karának csapata tartja közel 600 kilogrammos teherbírással.

Idén a hazai tésztahídépítő „fellegvárak” (Óbudai, Szegedi és Debreceni Egyetem) csapatain kívül Szabadkáról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Iránból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Norvégiából és Törökországból neveztek csapatok. A versenyt híd- és tartószerkezet kategóriában hirdették meg, az eddig beérkezett nevezések alapján 18 csapat 42 versenyzője 26 tésztaszerkezettel fog versenyezni.

A versenyen díjazásban részesül a három legnagyobb teherbírású híd-, illetve tartószerkezet. A legszebb kivitelű alkotás a szépségdíjat, a leginkább újszerű megoldású szerkezet pedig az innovációs díjat kapja. Ezen kívül a verseny támogatóinak jóvoltából további díjak átadására is sor kerül. A Reccs világbajnoksággal kapcsolatos minden információ, a nevezés és az építés részletes szabályai itt olvashatók. A versenyre minden érdeklődőt várnak a szervezők.