666 kilón felül az új világcsúcs tésztahídépítésben
Megdőlt az eddigi, 2011-es világcsúcs tartó kategóriában az Óbudai Egyetem Reccs Tésztahíd Építő Világbajnokságán. Az új rekordot az iráni Islamic Azad University csapata állította fel 666,3 kilogrammal, 55 kilóval meghaladva a korábbi csúcsot.

Idén immár 7. éve csaptak össze fiatal mérnökhallgatók az Óbudai Egyetem által szervezett, Reccs Tésztahíd Építő Világbajnokságon. A május 25-én tartott rendkívül látványos és izgalmas eseményen a jövő mérnökei mutatták be szórakoztató formában a világ különböző egyetemein szerzett szakmai tudásukat.

Ebben az évben is számos országból érkeztek egyetemista csapatok, hogy összemérjék mérnöki tehetségüket. Magyarországot az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karárának három csapata képviselte, a külföldi résztvevők között pedig Bulgária, Lettország, Irán, Norvégia (idén először nevezett), Litvánia, Románia csapatait köszönthettük.

A Reccs Tésztahíd Építő Világbajnokság két – tartó és híd – kategóriában zajlott, emellett a zsűri esztétikai és innovációs szempontból is értékelte az építményeket.

Az előírások szerint a szerkezeteket kereskedelmi forgalomban kapható, vagy kizárólag lisztből és tojásból házilag előállított száraztésztából kell készíteni, a ragasztó tetszőleges lehet, de csak kötőelemként használható. Az építmények összsúlya pedig nem haladhatja meg az 1 kilogrammot. A híd annyiban különbözik a tartótól, hogy annak teljes hosszában lennie kell egy folytonos, 50 mm széles tésztából készült útfelületnek.

A tésztaszerkezetek szigorú követelmények szerint készülnek, idén egy tartó minden eddiginél erősebbnek bizonyult (forrás: Óbudai Egyetem)

Tartó kategóriában a Reccs történetének eddigi világcsúcsa 2011-ben született 611 kilogrammal, amely Márkos Szilárd, az Óbudai Egyetem egykori hallgatója és ma már intézeti mérnöke nevéhez fűződik. Ezt szárnyalta most túl az iráni csapat Tat Makaron 4 nevű építményével, mely 666,3 kilogramm terhelést bírt ki.

Híd kategóriában idén az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának egyik csapata győzedelmeskedett Krumpli szökőkút névre keresztelt tésztahídjával, mely 421 kilogrammos terhelés után roppant csak össze. Ezzel azonban nem sikerült megdönteni Járó Csaba és Vincze Miklós (Óbudai Egyetem) 2013-as világcsúcsát, hídszerkezetük akkor ugyanis 570,3 kilogrammot bírt el.