2012. április 24. 19:50
Sikeresen zárult a gyárfejlesztés
Befejeződött a Michelin nyíregyházi gyárának újabb fejlesztési szakasza - mondta John Young, a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A gyárfejlesztési projekt második fázisát három évvel ezelőtt kezdte el és 2011 végén fejezte be a társaság, a beruházás mintegy 50 millió euróba került. John Young közlése szerint az 1100 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi üzem eredményes évet zárt tavaly: az üzemegység kapacitása már napi 5600 darab abroncs, így évente mintegy 2 millió darab prémium kategóriás és nagyteljesítményű gumiabroncs kerül le a gyártószalagról.

A Magyarországon összesen négy telephellyel (Budapest, Vác, Nyíregyháza, Tuzsér) rendelkező francia óriáscég az elmúlt öt év során több mint 100 millió eurós beruházást hajtott végre nyíregyházi üzemében. A Michelin rendszeres megbeszéléseket folytat a kormánnyal, a cég ugyanis tovább szeretné fejleszteni a gyárat - ismertette John Young, hozzátéve, hogy felmerült egy együttműködési megállapodás megkötése is, amely a hosszú távú fejlesztési szándékot egységes keretbe foglalva rögzítené.

A nyíregyházi gyár fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Becsey Zsolt miniszterelnöki megbízott köszöntőjében kiemelte: az elmúlt ötven évben folyamatosan fejlődő, jelenleg több mint ezer embert foglalkoztató nyíregyházi üzem jól reprezentálja, hogy Magyarország képes ipari termelési bázissá fejlődni, ebben a folyamatban pedig fontos szerepe van a gumiiparnak. A Michelin hozzájárult a magyar nemzeti jövedelemhez és a foglalkoztatáshoz - hangsúlyozta Becsey Zsolt, hozzátéve, hogy a kormány minden segítséget meg fog adni, hogy ez a termelési lehetőség a jövőben tovább fejlődjön.

Philippe Verneuil, a Michelin európai igazgatójának közlése szerint a cégnek jelenleg mintegy 55 ezer alkalmazottja van több mint 30 európai telephelyen. Az itt gyártott gumiabroncsok 35 százalékát a kontinensen kívülre exportálják, a divízió árbevétele pedig elérte a 9 milliárd eurót. A nyíregyházi telephely az elmúlt ötven évben hatalmas fejlődésen ment át: a kis piros pöttyös labdák gyártásától fél évszázad alatt eljutott a nagyteljesítményű személyautó-abroncsok gyártásáig - tette hozzá Philippe Verneuil.

Az ünnepségen részt vett Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete, Hidvéghi Balázs, a nemzetközi és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár, Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, valamint Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Az ötvenéves jubileum apropóján történeti kiállítás is nyílt, amely a gyár ötven éves történetének korszakaiba enged bepillantást a közönségnek. Az 1962-ben gumilabda-gyárként indult nyíregyházi üzem kezdetben könnyű gumiipari termékek készítésével foglalkozott.

A gyár 1973-ban vette fel Taurus Gumiipari Vállalat nevet, egy komoly üzembővítést követően pedig az itt gyártott - elsősorban mezőgazdasági gépeken használt - gumiabroncsokkal komoly exportsikereket ért el külföldön. A francia Michelin 1996 októberében vásárolta meg a volt Taurust, majd 2005-ben elindította a különleges méretű és nagy sebességindexű személyautó-abroncsok gyártását. A Michelin 115 ezer főt foglalkoztat világszerte, több mint 170 országban rendelkezik kereskedelmi szervezetekkel és 69 termelő egységet működtet 18 országban. A cégcsoport 184 millió abroncsot gyártott 2011-ben és 20,7 milliárd euró nettó árbevételt realizált.