Rovert repít a Holdra a NASA
Az űrhivatal ezzel a járművel kívánja kideríteni, hogy az eljövendő, legénységgel ellátott missziók számára kijelölt régióban van-e elég víz.

Golfkocsi méretű robotot küld a Hold déli pólusára a NASA.

A Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, avagy VIPER nevű jármű mintagyűjtögetés segítségével vízjég után fog kutakodni a régióban. A cél mindannak kiderítése lesz, hogy ezen a helyen megvannak-e az előfeltételek a tervezett, legénységgel végrehajtott missziók kivitelezéséhez.

Amikor 2009-ben a NASA belelőtt egy rakétát a Hold déli pólusába, a becsapódás után keletkezett porfelhőben már talált bizonyítékot a vízjég helyi jelenlétére. A VIPER küldetése az lesz, hogy pontosan meghatározza a víz helyét, a mennyiségét és hogy milyen technológiára lesz szükség az előbányászásához.


A rover több mérföldes barangolás alatt egy neutron-spektrométerrel fog a felszín alatti nedves területek után kutakodni. Amikor a robot egy vízben kellő mértékben bővelkedő helyre érkezik, elő fogja venni a fúróját, és mintagyűjtésbe kezd vele. Az „anyagbeszerzés” után a VIPER két további spektrométerrel fogja megvizsgálni a minta összetételét, különös tekintettel a vízjég és az esetlegesen felhasználható anyagok benne fellelhető koncentrációjára.

Ha minden a tervek szerint alakul, a rover 2022 decemberében landolhat a Hold felszínén.