Robotinas az okosgyárban
A mesterséges intelligencia, valamint az emberekkel együttműködő, humanoid és más robotok egymásra találása fémjelezte a CEBIT 2018-at.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) ARMAR-6 humanoid kobotja, azaz emberekkel közvetlenül együttműködő robotja akár egy személyben is a múlt héten Hannoverben megrendezett CEBIT 2018 poszterfiúja vagy -lánya lehetne. Az ARMAR-6 ugyanis külön programozás nélkül, pusztán emberi kollégáit figyelve – a gépi látás és tanulás, a szóbeli utasítások értelmezése és mesterséges intelligencia révén – képes elsajátítani a különböző szerszámok használatát, és segíteni munkatársait a feladatok ellátásában, például azáltal, hogy felismeri, mikor kell a kezükbe adni a fúrót, és mikor a kalapácsot, vagy megemelni egy nehezebb munkadarabot. Az öt kamerával és lézeres érzékelőkkel felszerelt, tanulékony robot jól eligazodik a munkahelyi környezetben. Bár kinyújtott karral is könnyedén felemel 10 kilogrammot, a végtagjaiba épített nyomatékszenzoroknak – és a róluk érkező adatokon végzett, valós idejű számításoknak – köszönhetően erejét olyan körültekintően használja, hogy nem veszélyezteti a mellette dolgozó emberek testi épségét.

A KIT ARMAR-6 humanoid robotja ellesi kollégáitól a fogásokat

Robotok és emberek hatékony és megbízható együttműködését állította reflektrofénybe Ipar 4.0 témájú standján a mesterséges intelligencia német kutatóközpontja, a Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) is. Ugyancsak ott volt Hannoverben a SoftBank humanoid robotja, Pepper, amely nemcsak válaszolni tud az emberek kérdéseire, hanem felismeri érzelmi állapotukat, hangulatukat is, és annak megfelelően reagál. Josie Pepper néven ez a robot képességeit a müncheni repülőtéren is kamatoztatja, ahol február óta segíti az utasok tájékozódását.

Marc Raibert, a Boston Dynamics vezérigazgatójának előadása pedig a CEBIT egyik fénypontja volt. Az elképesztően életszerűen mozgó robotjairól ismert vállalat szintén a SoftBankhoz tartozik, miután a Google anyacége, az Alphabet tavaly eladta. Első emberéhez a SpotMini robotkutya csatlakozott a pódiumon, amely a hátára szerelhető karral alighanem jól helytáll majd a különböző, lakossági és vállalati alkalmazásokban – a YouTube-on látható videók egyikében például ügyesen nyit ki magának egy ajtót a kilincs rendeltetésszerű használatával. Raibert elmondta, hogy a SpotMini tömeggyártása jövőre indulhat, de a robotkutya mintegy platformként fog megjelenni, amelyre a konkrét alkalmazásokat partnercégek fejlesztik majd ki.

Az öntanuló, intelligens robotok persze sokféle formában megjelenhetnek, mivel agyuk a felhőben, távoli adatközpontokban működik, végtagra pedig nincs feltétlenül szükségük. Ilyen kognitív megoldás az IBM Watson Assistant digitális asszisztense is, amely még ebben a hónapban – miután CIMON néven egy medicinlabda formájú és méretű eszközben testet ölt –, Alexander Gerst német űrhajós társaságában a nemzetközi űrállomásra repül. A német űrkutatási központ megbízásából az Airbus által fejlesztett eszköz jól hangzó neve valójában betűszó, amelynek feloldását (Crew Interactive Mobile Companion) úgy fordíthatnánk, hogy legénységi interaktív mobil társ. A súlytalanságban lebegő labda – amelyet gravitációs körülmények között a CEBIT közönsége is láthatott az IBM standján – lényegében gépi látással kiegészített, beszédalapú kezelőfelületet ad a természetes nyelven kommunikáló Watson mesterséges intelligenciához, és egy-egy kristályokkal végzett, illetve egészségügyi kísérlet lebonyolítása mellett a Rubik kocka kirakásában is segíteni fogja az űrhajósokat.

Digitális ikrek az óriáskeréken

Mint arról korábban mi is hírt adtunk, a Deutsche Messe idén új koncepció köré szervezte és nyár elejére tette át a CEBIT-et, amely – kiállítás, konferencia és találkozóhely jellegét megtartva – a digitális technológiák üzleti fesztiváljává alakult. A kiállítási területen és Hannover más pontjain megtartott koncertek, performanszok és kiállítások mellett a hangulatot az SAP egy 60 méter magas óriáskerékkel is fokozta. A 40 kabint forgató óriáskeréken a német szoftvercég termékeit és szolgáltatásait egy vidámpark üzemeltetésére fejlesztett rendszer elemeiként mutatta be. A stand látogatói így a panoráma mellett azt is láthatták, hogy az intelligens technológiákra épülő megoldások, például a dolgok internetét (IoT) nagy teljesítményű analitikai platformmal ötvöző, digitális ikrek technológiái miként segítik a gépek és infrastruktúrák karbantartását a meghibásodások előrejelzésével.

A Boston Dynamics jövőre megkezdheti SpotMini robotkutyájának tömeggyártását

A dolgok internetére épülő alkalmazásokhoz szükséges, nagy adattömegek valós idejű átviteléhez kifejlesztett 5G mobil hálózati kommunikációs technológia szintén lépten-nyomon szóba került a CEBIT-en. A Vodafone például azt demózta, hogy az 5G hálózatra csatlakozó robotok miként tudnak tanulni egymástól még akkor is, ha fizikailag több száz kilométerre helyezkednek el egymástól. De a technológia megjelent a szenzoraikról adatokat küldő és ezzel a hibákat előrejelző, prediktív karbantartást segítő tehergépkocsi abroncsokban is, a Software AG pedig olyan IoT alkalmazásokat mutatott be, amelyek érzékelőkkel behálózott kukákkal és lámpaoszlopokkal segítik a szemétszállítás és a karbantartás folyamatainak optimalizálását.

Bepillantást nyertek a CEBIT látogatói a digitális technológiákkal vezérelt mobilitás jövőjébe is. A Volkswagen Hannoverben tartotta meg Sedric Active robotautójának világpremierjét, az Intel standján pedig látható volt a Volocopter, a világ első dróntaxija, amely Dubajban engedélyt kapott személyszállításra. Nem maradt el az Inteltől már megszokott fényjáték sem – esténként 300 darab, LED lámpával felszerelt drón formációs légi bemutatóját láthatta a közönség a Deutsche Messe kiállítási területe felett.

Magyar stand Hannoverben

Magyarország másodszor vett részt nemzeti standdal a CEBIT-en, amelyen 21 vállalkozás mutatkozott be – 12 kiállítóként, 9 pedig szakmai előadóként. Deutsch Tamás, a Digitális jólét program miniszterelnöki biztosa a 400 négyzetméteres standot megnyitó beszédében kiemelte, a magyar digitális gazdaság jelentőségét mutatja, hogy a hazai össztermék (GDP) több mint 20 százalékát állítja elő, és a munkavállalók több mint 15 százalékát foglalkoztatja. A standra és a résztvevők felkészítésére fordított, 340 millió forint költségvetési forrás ezért nagyon jól megtérülő befektetés lesz, mert a vásáron megkötött üzletek összértéke ennek az összegnek a harminc-negyvenszeresét is elérheti, tette hozzá.

A Volkswagen Sedric Active robotautó világpremierje

A pályázaton kiválasztott, magyar cégeket az Informatikai Vállalkozások Szövetsége készítette fel a hannoveri szereplésre. Többen közülük olyan, felhőszolgáltatásokra és mobil alkalmazásokra épülő, digitális fejlesztéseket mutattak be, amelyek a lakosság életminőségét javíthatják például az értéktárgyak lopás elleni védelmével vagy a szabad parkolóhelyek gyors felkutatásával.

Ott volt a CEBIT-en vállalatoknak szánt megoldásával a budapesti REACH Solutions és SmartFront is. A REACH IoT platformja a hálózatperemen működő (edge computing) és a nagy adatmennyiség kezelését, feldolgozását támogató big data technológiákat gépi tanulással ötvözi ipari környezetekben. A gyáraknak így például megkönnyíti a hagyományos szerszámgépek, gyártósorok felokosítását, a fizikai rendszerek digitális ikerpárjának létrehozását és olyan, dolgok internetére épülő, eseményvezérelt alkalmazások bevezetését, mint a gyártásoptimalizálás, a valós idejű minőség-ellenőrzés és a prediktív karbantartás. A számítógépgyártó Dellel, valamint a felhőre optimalizált analitikai és gép tanulást segítő szoftvermegoldásokat szállító Clouderával közösen megalkotott referenciaarchitektúrája májusban megjelent a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által működtetett Ipar 4.0 Technológia Központban.

A SmartFront böngészőből elérhető, szolgáltatásként is használható Smart ERP vállalatirányítási rendszeréhez többek között gyártástámogató alapmodult is fejlesztett, amely különösen a kisebb, összeszereléssel és csomagolással foglalkozó vállalatok működéséhez adhat hatékony támogatást.

Idén több mint 2800 vállalat állított ki és 600-nál több előadó lépett pódiumra a CEBIT-en, amely 120 ezer látogatót vonzott. A digitális technológiák lakosság felé is nyitó, üzleti fesztiválját 2019-ben június 24-28. között rendezik meg Hannoverben.