Kollaboratívrobot-újdonságok az Automatica 2018 kiállításon
Az Universal Robots egy együttműködő robotplatformmal, a MiR (Mobile Industrial Robots) pedig egy erősebb és gyorsabb változattal rukkolt elő a ma kezdődő automatizálási és robotikai kiállításon.

Az új, együttműködő robotplatform, az e-Series olyan technológiai újításokat tartalmaz, amelyek segítségével az eddiginél sokkal gyorsabban és szélesebb körben lehet alkalmazásokat létrehozni. Az újdonságok gazdasági szempontból is előnyt jelentenek majd a felhasználóknak, hiszen a beépített eszközcentrikus erőnyomaték érzékelőnek köszönhetően a nagyobb pontosság és érzékenység még több alkalmazási módot tesz lehetővé.

Az újratervezett vezérlőpanellel és a megújult programozó- és vezérlőszoftverrel a telepítés és programozás most minden eddiginél egyszerűbb lesz, az applikáció fajtájától függetlenül. A 17 biztonsági funkció - beleértve az állítható megállási időt és távolságot – tovább egyszerűsíti az automatizációt.

"Az e-Series-ben szereplő „e” a fő küldetésünket és átfogó termékfilozófiánkat szimbolizálja azzal, hogy új szintre emeljük az emberek lehetőségeit, és ezt az egyszerű használatmódot mindenki számára elérhetővé tesszük” – mondja Jürgen von Hollen, az Universal Robots elnöke.

Az új fejlesztés szerves részét képezi az Universal Robots+ és a Universal Robots Academy online képzési program, amelyek az e-Series platformot hivatottak támogatni.

Erősebb, gyorsabb

A MiR legújabb innovációját, a MiR500 robotot mutatta be. A robot emelőkapacitása 500 kg, és akár 7,2 km/h sebességgel képes raklapokat automatikusan összegyűjteni, szállítani és leadni. A MiR500 egy normál EUR-raklappal azonos méretű.

A MiR500 raklapot szállít

"A MiR500 fejlesztése meglévő és potenciális ügyfeleink igényei alapján történt, akik tesztelték robotjainkat, most pedig hatalmas lehetőséget látnak a nehéz cikkek és EUR-raklapok belső szállításának automatizálásában” – magyarázza Thomas Visti, a Mobile Industrial Robots vezérigazgatója.

A MiR500 robot minden akadályt 360°-os szögben lát, így önállóan navigál és megtalálja a leghatékonyabb útvonalat a célhoz – akár dinamikus körülmények között is, ahol emberek és járművek mozgásban vannak. A technológia alapvetően a MiR100 és a MiR200 robotokéval azonos, a különbség méretében, emelőkapacitásában és az alkalmazási területekben rejlik.

A MiR várakozásai szerint a legtöbb értékesített MiR500 robotot ipari raklapszállításra és raktárakban fogják használni világszerte.