Ipari robottal táncolt egy neves koreográfus
A művészi előadás a technológia, az automatizálás és a mesterséges intelligencia változó társadalmi szerepére, illetve az ember és a robot közötti együttműködésre kívánja ráirányítani a figyelmet.

Fredrik „Benke” Rydman híres svéd koreográfus Stockholmban tartott új előadásán adott elő kifinomult páros táncot az ABB 900 kg-os IRB 6620-as ipari robotjával. 

Az ABB IRB 6620 típusú robotja általában más típusú előadásokban arat kimagasló sikereket. Az IRB 6620-as robotot leggyakrabban gyártóüzemekben, így például autógyárakban alkalmazzák, ahol ponthegesztést, vagy a gyári dolgozókkal együttműködve bonyolult összeszerelési feladatokat végez. Az IRB 6620 az ABB egyik legnagyobb, legerősebb és legsúlyosabb ipari robotjának számít.  

Benke partnere teljesítményét ezekkel a szavakkal méltatta: „Rendkívül precíz és pontos mozdulatai tökéletes partnerré avatják. Az időzítése, „ütemérzéke” mindig kifogástalan.”   

Fredrik_Rydman_performs_with_IRB_6620_robot_at_Stadsteatern_Kulturhuset_cHakan_Larsson_1.jpg

Erik Hellström, az előadás előkészítésén dolgozó egyik mérnök így nyilatkozott: „a zene és a robot közötti tökéletes összhangot és kapcsolatot nehéz volt megteremteni, de a Benkével végzett munka során e téren is gyors haladást értünk el. Az IRB 6620-as robot most láthatóan együtt él az előadással, és úgy tűnik, hogy valóban érzékelni képes a zenét és a táncost is.”  

Benke új előadása november 30-ig tekinthető meg Észak-Európa egyik legjelentősebb és legnagyobb kulturális központjában, a stockholmi Kulturhuset Stadsteatern-ben.  

A beharangozó video itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=m9oPe9CsUpI&feature=youtu.be