„Rengeteget köszönhetek a kihívásoknak”
Solymosi Anita gépészmérnök számára természetes, hogy mindig a nehezebb utat választja, és a kihívások elől azóta sem ugrik félre, mióta az ipari digitális technológiák egyik vezető vállalatánál, az ABB-nél dolgozik nagy felelősséggel járó pozícióban. A Scindikátor Tudománykommunikációs verseny harmadik helyezettjével, a kutatóként is bizonyított fiatal szakemberrel elképzeléseiről, munkáról és tanulásról beszélgettünk.

Azon a területen, ahol dolgozol, még mindig nagyon kevés a nő, miközben bármikor beszélgetek hozzád hasonló hölgyekkel, mindig kiderül, hogy éppannyira megtalálják a szépséget, megállják a helyüket ezekben a foglalkozásokban, ahogyan a férfiak. Számodra mi volt a vonzó a mérnöki munkában?

Nagyon gyakran felteszik ezt a kérdést, amikor kiderül, hogy mérnök vagyok, és én is nagyon fontosnak tartom, hogy minél több lány tevékenykedjen a műszaki területen, és hogy egyre kevésbé legyen kérdés, férfi vagy nő végzi-e az adott munkát. Kiskoromban még nem alakult ki határozott ilyen irányú érdeklődés bennem, és később sem mérnökként, hanem humán területen képzeltem el magam. Az anglisztika érdekelt, de végül úgy láttam, hogy ez az irány nem annyira piacképes, így ez megmaradt hobbinak. Mindenki számára meglepő volt, amikor a kereskedelmi szakközépből nagy elszánással a Pallasz Athéné Egyetem (akkor még Kecskeméti Főiskola, népszerű rövidítéssel Kefo) GAMF Műszaki és Informatikai Karának gépészmérnök szakára jelentkeztem. Az első év nagyon kemény volt; a lányokat különösen próbára teszik az elején, hogy kiderüljön, képesek-e végigcsinálni. Aztán a szakmai tárgyak kapcsán kiderült, hogy van érzékem a dologhoz, és nem adtam fel a nehézségek ellenére sem. Pedig ha több hónapnyi munkádat éri kemény kritika, nem könnyű folytatni. De mégis ez segített, mert így tanultam a hibáimból. A hétköznapi élet kudarcainak kezeléséhez is jó iskola volt, nemcsak a szakmai fejlődéshez.

Hogyan kerültél kapcsolatba az ABB-vel?

Két évvel ezelőtt még tanultam, amikor jelentkeztem az ABB Női Mentorprogramra. Az ország különböző felsőoktatási intézményeiből nagyon sok jelentkező közül, motivációs levél és beszélgetés alapján öt lányt választott ki a cég felső vezetése. Egy féléves időszak következett, amelynek során a vállalat különböző területeivel ismerkedtünk meg, miközben mindenkinek volt egy személyes mentora.

Minek köszönhető, hogy beválasztottak ebbe az ötös csapatba a rengeteg jelentkező közül?

Utólag azt gondolom, hogy nagy szerepe lehetett ebben, hogy tagja voltam a Kefo MotoStudent járműépítő csapatának, amellyel egyébként a Scindikátor Tudománykommunikációs versenyre is jelentkeztünk. Ez a ténykedésem megmutatta, hogy nemcsak az iskolai kötelező dolgok érdekelnek, hanem a szabadidőmben is fejlesztem magam szakmailag. A kutatási projekt során a járműépítés teljes folyamatát az elejétől a végéig megtapasztaltuk, az üzleti terv elkészítésétől a tényleges tervezésen át a megvalósításig, a gyorsulásiverseny-motor nemzetközi versenyre való kijuttatásáig. Nagyon jó lehetőség volt ez, hogy tanuljak, és nemcsak a szigorúan vett szakmáról, hanem a szervezésről, a csapatmunkáról, a tárgyalásokról, a szponzorok felkutatásáról és sok egyébről is.

Solymosi Anita (fotó: Egry Tamás)

A tudománykommunikáció itthon viszonylag új terület. Miért érezted úgy, hogy egy ilyen megméretésen neked részt kell venned?

Amikor a neten felfedeztem a versenykiírást, egyből nagyon hasznosnak találtam a célkitűzéseit, mert szerintem is fontos, hogy egy fiatal el tudja mondani, ha van egy jó ötlete, ha a kutatási területéről úgy tud beszélni, hogy mások is értsék, ne csak a szűk szakmabeliek. Ha nem tudod előadni, miről van szó, akkor a tudásod nem lehet teljes. Hogy így gondolkozom, nem véletlen; vállalkozó családban nőttem fel. Kicsit keményebb, talpraesettebb lesz egy gyerek ilyen családi körülmények között. Tízéves korom óta jártam a szüleimmel kiállításokra, tárgyalásokra, ezek a helyzetek ismerősek voltak, mire felnőttem. De ki szerettem volna bővíteni a tudásomat, amihez rengeteget adott a verseny és a mentorprogram is.

Mi volt a kutatásotok, az innováció lényege, amelyet a versenyen megmutattatok?

A kutatásban egy 250 köbcentis gyorsulási motoron dolgoztunk, amelynek a váza és a lengőkar alumíniumhabból készült. Az anyag maga egy hazai innováció, amelyet még igen kevés helyen alkalmaznak a járműiparban, motoroknál pedig mi használtuk először. Sajátossága, hogy nagyon könnyű; 5,4-szer könnyebb a tiszta alumíniumnál, ami hatalmas előnyt jelenthet egy versenymotornál. A versenyre olyan felkészítést kaptunk, hogy a színpadon is határozottan, egyúttal látványosan tudjunk fellépni. Amikor tudományról beszélünk, nem szabad begyöpösödötten gondolkodni, eredeti módon kell megnyilatkozni, hogy valóban felhívjuk a figyelmet az adott témára.

Milyen előnyeit élvezed annak, hogy a versenyen részt vettél?

Már az is hatalmas dolog volt, hogy bekerültünk első körben a bírálóbizottság elé, amelyben a tudományos és üzleti élet jelentős alakjai értékelték a pályázatunkat. A versenyben a mentorálás ténye miatt is fantasztikus volt a részvétel, rettentően motiváló volt a közös munka, rengeteg embert ismertem meg, és hatalmasat fejlődött mindenki. A megmérettetés jelentős figyelmet kapott a sajtóban, így az egyes kutatásokra nagy fény vetült. A versenyben való részvétel a munkámat is nagyban segítette, hiszen napi szinten kell emberekkel tárgyalnom, sokkal hatékonyabb és profibb módon tudok kommunikálni.

Pontosan mivel foglalkozol a cégnél?

Diákként már a mentorprogram óta itt dolgozhatok, azaz nem egészen egy éve vagyok az ABB-nél, és ezalatt több területen is kipróbálhattam magam. Dolgoztam értékesítéstámogató mérnökként, most pedig validációs mérnökként tevékenykedem, ami ugyan nagy felelősség, de nagyon szeretem csinálni.

Az ipari automatizálási részlegen dolgozom, jelenleg főként gyógyszeripari projektekben. A vevői igényeknek megfelelően készülnek a validációk, és igyekszünk a digitalizáció jegyében egyre modernebb formában elkészíteni őket. Korábban papíralapú dokumentációk születtek, ami lényegesen megnehezítette a feladatunkat, viszont jelenleg már egy szoftver is segít, amelyet külön az én munkámhoz szerzett be a cég.

Mi az, amit a legjobban élvezel ebben a munkában?

Nagyon szeretem, hogy a vevők igényeit felmérve segíthetek nekik annak megvalósításában, amire valójában szükségük van. Élvezem, hogy pozitívak a visszajelzések, és elégedettek a munkánkkal. Jó érzés, hogy ha kimegyek egy partnerhez, akkor nagyon segítőkészek mindenben, hogy hatékonyabban, jobban tudjunk együtt dolgozni.

Hogyan illeszkedik a munka az életedbe? Nagyon fiatal vagy még, és annyi minden más lehet fontos a munkahelyeden kívül.

Meg kell hogy tanuljam még az egyensúlyt ebben a felnőtt életben; azzal, hogy elköltöztem otthonról, érzem, hogy más a felelősség, másra esik a hangsúly, hogy már nem a család gondoskodik rólam. A sportot, a magánéletet és a munkát összehangolni nem könnyű. November óta a barátommal közösen vezetjük a háztartást, és azt mondhatom, hogy nagyszerű partner mindenben. Ő szintén mérnök, ugyanott végeztünk, így a munkát is jól meg tudjuk beszélni. Úgy érzem, elengedhetetlen a csapatmunka, hogy egymást segítsük, és mindketten tiszteletben tartsuk a másik karrierjét.

A te generációd számára a digitalizáció nem újdonság, már ebbe születtél bele. Mennyiben jelent ez könnyebbséget az idősebbekkel szemben?

Egy fiatal számára, aki a modern elvárásokban nőtt fel, ugyanolyan nehéz lehet a világban jól boldogulni. Ha azonban hajlandók vagyunk áldozni ezért, folyamatosan képezni magunkat, akkor tényleg érvényesülhet az előnyünk. Azt gondolom, hogy ha egy diák foglalkozik a tanulás mellett is azzal a területtel, amely érdekli, versenyekre jelentkezik, programokon, konferenciákon vesz részt, akkor bőven megtérül a befektetett munka, idő és energia. Úgy érzem, ez már az én karrieremen is kezd látszódni, rengeteget köszönhetek a kihívásoknak.