Okosruha és multidrón is van az idei mentoráltak között
125 vállalkozásból 6 csapatot válaszott be a Design Terminál a tavaszi mentorprogramjába. A program  kifejezetten olyan vállalkozásokat segít, amelyek üzleti ötletükkel valamilyen társadalmi probléma megoldásához is hozzájárulnak. 

2017 óta a mentorprogramra kifejezetten olyan kezdő vállalkozások jelentkezését várja a Design Terminal, ahol az innovatív ötlet a közösség jólétét szolgálja és egy társadalmi kihívásra kínál megoldást. A mentorprogram másik fontos célkitűzése a női vállalkozók számának növelése. Az idei programra a világ 25 országából érkeztek jelentkezők, és a startupok 30 százaléka rendelkezik női alapítóval.

A programban résztvevő hat legjobb vállalkozás egy 3 hónapos, intenzív és térítésmentes vállalkozásfejlesztésen vehet részt. A hazai és nemzetközi mentorok segítsége mellett a résztvevők a Design Terminal olyan nagyvállalati partnereivel is együttműködhetnek, mint az E.ON, a MOL, a Knorr-Bremse vagy a BlackRock Budapest.

A kiválaszott csapatok

GloveEye (HU)

A GloveEye egy olyan kicsi, hordozható és megfizethető eszköz, mellyel a látássérültek hagyományos könyvet vagy hivatalos iratot is el tudnak olvasni. A program a nyomtatott betűket Braille írássá alakítja. A termék kesztyűhöz hasonlítható, a felhasználónak csak végig kell húznia a szövegen a szerkezetet és a kesztyűbe épített tüskék valós időben fordítják azt. 

LearnIT (Lettország)

A LearnIT használatra kész tanterveket szolgáltat pedagógusok számára, hogy kódolással foglalkozó klubokat, workshopokat és napközi táborokat szervezzenek 9-16 éves gyerekek számára. Célcsoportjába nem csak a szülők tartoznak, hanem az állami- és magán oktatási intézmények is.

FabriXense (Izrael)

A FabriXense újszerű megközelítést vezet be az orvosi vizsgálatra alkalmas intelligens ruházatok területén. Okosruházatuk a bőr és a ruházat közvetlen érintkezése nélkül képes egészségügyi (szívritmus, légzés, oximetria, vérnyomás) méréseket végezni. A termék célja a terhes nők és a magzat egészségi állapotának monitorozása az ovulációs időszaktól a terhességen át egészen a csecsemő-egészségügyi megfigyelésig.

A mentorprogramról: 

A Design Terminál három hónapos, intenzív vállalkozásfejlesztő programjában a startupok üzleti modelljét, szervezeti és jogi hátterét, valamint marketingkommunikációját fejlesztik. A mentoráláson átesett cégek értékesebbé válnak, és alkalmasak lesznek első befektetőjük fogadására. 

A tehetséggondozó programot hazai és nemzetközi nagyvállalatok mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is támogatja. 

Studyx (GB)

A Studyx egy olyan tréning-szolgáltatás, amely a cégeket támogatja abban, hogy a különböző online és offline kurzusaikat személyre szabottan, bármilyen eszközön elérjék, egyedi mikrokurzusokká alakítva őket. Ezzel növelik az alkalmazottak elköteleződését a kurzusok mellett.

Nold Technologies (HU)

Okosotthon-eszközökre specializálódott szoftver- és hardverfejlesztő startup. Első termékük, a Nold Open, egy bluetooth alapú eszközvezérlő, mely saját felületükkel összekötve működtethető. Az egy személy által működtetett távirányítók növekvő számát, valamint az azokkal járó kellemetlenségeket, beleértve a lemerülő elemek problémáját kívánják megoldani.

CollMot Robotics (HU)

A CollMot egy multidrón szolgáltatást biztosító startup. Intelligens drónjaikkal az eddigiekben leginkább a szórakoztatóiparban dolgoztak (pl. drón fény show és drón által indított tűzijátékok). Céljuk, hogy a drónok által kihasználható lehetőségeket a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az ipari mérések vagy egyéb hasznos közszolgálatások terén is kamatoztassák.