Űrbéli regolitnyomtatással kísérletezik a NASA
Ha a módszer beválik, a Földön kívüli kőzetbolygókra tervezett jövőbeli küldetéseket a mostanáig becsültnél sokkal olcsóbban lehet majd lebonyolítani.

A Hold és a Mars saját talajának hasznosítására képes additív gyártási technológiát tesztel a NASA.

Az űrügynökség egy Redwire Regolith Print (RRP) nevű projektjének keretében egész konkrétan azt kívánja kideríteni, hogy a kőzetbolygókat beborító regolit alacsony gravitációs körülmények között milyen mértékben hasznosítható a legkülönbözőbb objektumok és építmények kinyomtatásához.

Meteoritporból már sikerült nyomtatni, ráadásul van egy 3D-nyomtató jelenleg is a Nemzetközi Űrállomáson, amely antigravitációs térben is képes nyomtatni, sőt az űrállomáshoz is készítettek már vele alkatrészeket, egyéb kiegészítőket az űrhajósoknak.

A kísérleteket szintén a Nemzetközi Űrállomáson fogja elvégezni a hivatal. A gyártási munkálatokat egy, a létesítményen már korábban hadrendbe állított, ám most speciális nyomtatóágyakkal és extruderekkel átalakított, ManD nevű printer fogja végrehajtani.

Az elsődleges célkitűzés egy olyan módszer kidolgozása, amellyel a későbbiekben helyi alapanyagokból lehet felhúzni a Földön kívüli kőzetbolygókon létesítendő kolóniákat. Ez a technológia, például a Marsra és a Holdra tervezett küldetéseknél feleslegessé tenné az építőanyagok interplanetáris szállítmányozását, amivel a missziók kivitelezői hatalmas költségeket takaríthatnának meg maguknak.