2022-re tervezi az Artemis I küldetést a NASA
Még egy ideig várat magára a NASA Artemis I küldetése. A Space.com szerint, a NASA számításai alapján, 2022 februárjában elindulhat a személyzet nélküli Artemis I repülési tesztje - a felszállásra már február 12-én lehetőség adódhat. Az Orion kapszulát a Space Launch System rakéta tetejére helyezték, és a kilövés most már főként a tesztelés sikerességétől függ.

A tesztelési fázis azonban eltarthat egy ideig. Az űrügynökség teszteket tervez az interfészekre, a tervezésre, a kommunikációra és a visszaszámláló rendszerre vonatkozóan is. A legfontosabb teszt gyakorlatilag a „Wet Dress Rehearsal", vagyis az a folyamat, mely során az Artemis I legénysége néhány héttel az indulás előtt megpróbálja be- és kirakodni a hajtóanyagokat, illetve egészen a hajtóművek beizzításáig elpróbálják az indulási előkészületeket. A NASA csak a sikeres próba után határoz meg indítási dátumot, így még sokáig kérdéses marad a pontos indulás.

Az Artemis I egy Orion kapszulát fog küldeni a Hold körül érzékelővel felszerelt „moonikinnel" ( mely tulajdonképpen egy élettelen próbababa szerv- és csontszerű alkatrészekkel), hogy tanulmányozza a gyorsulást, a sugárzást és a rezgést az utazás során. Az Artemis II már hús-vér legénységet visz majd. A NASA abban reménykedett, hogy a küldetés keretében 2024-ben már ember léphet a Holdra, azonban a költségvetési aggályok és a leszállási szerződések körüli problémák feltartják a projektet.

Ennek ellenére egy sikeres Artemis I küldetés fontos mérföldkövet jelentene. Mind az Orion, mind az űrkilövő rendszer (Space Launch System, avagy SLS ) működőképességét demonstrálná. Ennél is fontosabb, hogy egy lépéssel közelebb kerülnénk ahhoz, hogy évtizedek óta először merészkedjünk túl a Föld pályáján.