3D-nyomtatott vázak segíthetnek helyreállítani a korallzátonyokat
Az élő korallzátonyok merev, porózus "csontvázakból" állnak, amelyekben az őket felépítő apró korallpolipok laknak. Egy új kutatási projekt célja a sérült zátonyok minden eddiginél gyorsabb helyreállítása, 3D-nyomtatott csontvázak felhasználásával, amelyek ugyanabból az anyagból készültek, mint a valódiak.

Korábban már voltak megelőző projektek, amelyek a korallok újbóli növekedését próbálták ösztönözni azáltal, hogy mesterséges vázakat helyeztek el a meglévő korallzátonyokon. A legtöbb esetben azonban ezek  idegen anyagokból készültek, betonból vagy különféle polimerekből.

Ez azt jelenti, hogy a korallzátonyra érkező korallpolipoknak kalcium-karbonátot kellett kiválasztaniuk a mesterséges struktúrákra, hogy „sajátjukká" tegyék őket. Tekintettel arra, hogy egyes korallok mindössze néhány milliméteres ütemben nőnek évente, a zátonyok ilyen módon történő újjáépítése meglehetősen hosszú időt venne igénybe.

A szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem (King Abdullah University of Science and Technology, vagyis KAUST) tudósai a folyamat felgyorsítása érdekében egy olyan technikát fejlesztettek ki, amely teljes egészében kalcium-karbonátból készült vázak előállítására szolgál. A 3D CoraPrint néven ismert folyamat egy természetes korallvázon végzett 3D-szkenneléssel kezdődik. Innentől kezdve két különböző nyomtatási módszer bármelyike felhasználható.

Forrás: New Atlas

Az egyik módszer szerint az eredményül kapott számítógépes 3D-modellt a váz egy közönséges anyagból, például műanyagból készült másolatának kinyomtatására használják. Ezt a modellt ezután egy szilikon öntőforma létrehozásában alkalmazzák, amelyet ezt követően „környezetbarát és fenntartható" kalcium-karbonát tintával töltenek meg. Amint a tinta fény hatására megkeményedett, a kész kalcium-karbonát vázat eltávolítják a formából.

A másik lehetőség az, hogy a replika vázát közvetlenül kalcium-karbonát tintából formálják meg 3D-nyomtatás segítségével. Mindkét esetben a készterméket kis élő koralltöredékekkel vonják be, hogy beindítsák a polipok kolonizációs folyamatát, miután a mesterséges vázat a zátonyra helyezték.

A kutatást az ACS Sustainable Chemistry & Engineering folyóiratban nemrégiben publikált cikk részletezi.