Raklapmozgató robotok az üzemi logisztikában
A mobil robotika óriásit fejlődött az elmúlt 5 évben, ezzel az üzemi automatizálás utolsó fehér foltjai is eltűntek. Az ipar4.0 lehetőségeit kihasználva megnyílt az út a teljesen integrált gyárautomatizáció, „black factory” széles körű elterjedésének irányába.

Az akadályokat kikerülő, alternatív útvonalakat önállóan tervezni képes robotokat rajintelligenciával felvértezett flottakezelő szoftverek vezérlik.

Cégünk a magyar piacon úttörője volt e technológiák bevezetésének, több tucat telepített rendszer tapasztalatával rendelkezünk. Minden feladathoz tudunk ajánlani robotot: legyen az dobozok, kocsik vagy raklapok mozgatása. A robotok teherbírása 100–2000 kilogramm közötti is lehet, az emelési magasság elérheti az 5 métert. Mindezt a biztonság legmesszebbmenőkig történő figyelembevételével.

Az anyagmozgatási feladatok nagy részében raklapokat kell mozgatni. Az általunk forgalmazott Rufus P10-es raklapmozgató mobil robot kimondottan erre a feladatra lett kifejlesztve. Gyorsan, megbízhatóan és költséghatékonyan hajtja végre a szállítási feladatokat. A raklapok széles választékára lehet beprogramozni, amelyeket a padlóról tud felvenni. Mindehhez egyszerű kezelőfelület, könnyen megtanulható programozás társul.

A SLAM lézeres navigáció stabilan lokalizálja a robotot a gyár virtuális térképén, amely akár 200 000 négyzetméternél is nagyobb lehet. A robot magasan elhelyezett LIDAR-szenzora 360°-ban pásztázza folyamatosan a környezetet, ami pontos navigációt biztosít. A robot adaptívan tudja a helyzetét hozzáigazítani a szállítandó raklaphoz.

Robotintegráció

25 éve foglalkozunk célgépgyártással, illetve kollaboratív- és ipari robotok integrációjával az autóipar, építőipar, gépgyártás területén. Ez idő alatt több mint 1500 automatizálási projektet oldottunk meg. Jelenleg mintegy 25 fővel dolgozunk és teljes kulcsrakész rendszereket gyártunk. A tervezéstől a mechanikai- és elektronikai gyártáson át a programozásig minden feladatot házon belül oldunk meg. Felhasznált robotok: FANUC, Toshiba, Universal, Denso, Mitsubishi, Doosan, Rufus. Berendezéseink sok országban megtalálhatók: USA, Mexikó, EU több országa, Törökország, Kína, Malajzia.

A fényképen egy fékgyártó robotcella látható, amely a légfékek végszerelését végzi. Ennek egyik különlegessége, hogy a robotok közös térben dolgoznak az operátorral. Ennek ütközési és biztonsági problémáit is sikerrel megoldottuk. A cella 12 típusú fék gyártására alkalmas, az ehhez szükséges átállásokat kamerák vezérlik és a robotok hajtják végre, amely átállás akár darabról darabra, egyenként is lehetséges. Ezen kívül a robotok a félkész termék szerelő pozícióba rakását és a késztermék kivételét végzik. A gép másik különlegessége a dörzshajtással működő sajtoló-peremező egység, amely megbízható kötést hoz létre a fék alsó és felső része között.

Cikkünk eredetileg a Robotech kiadványban jelent meg.