Logisztikai beruházások a kkv-szektorban
Követik-e, és ha igen, hogyan a hazai kkv-k a logisztikai trendeket? Vajon költenek-e fejlesztésre, és ha igen, minek alapján döntenek, mi élvez elsőséget? Milyen stratégia mentén szervezik a kis és közepes méretű cégek belső és külső logisztikájukat? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a novemberi Kkv-körkép rovatban, és ezúttal egy az élelmiszeriparban tevékenykedő cég, az R-Water Kft. ügyvezetője, Nagy Ervin mutatja be saját működésükön keresztül, mit is jelent számukra a jó és hatékony logisztika.

A két alapelv: a naprakészség és a tervezhetőség

„Üdítőital-gyártó cég lévén elég specifikus a vállalaton belüli és kívüli logisztika. A belső logisztika egy jól bejáratott, tapasztaltakon alapuló rendszer szerint működik, amelyet időről időre átvizsgálunk, ha minden jól működik, akkor szinten tartjuk, ha pedig úgy látjuk, hogy szükséges, akkor fejlesztjük. A fentiek jegyében tervezünk be fejlesztésre szánt költségeket is, amelyeket a megtérülés hatékonysága szerint osztályozunk és alkalmazunk, avagy elvetünk. A költségek jelenlegi drasztikus változásai miatt rövid időközönként árkalkulációkat készítünk, hosszabb távra készletezünk, és minden raktárkapacitást kihasználunk erre” – mutatja be Nagy Ervin, az R-Water Kft. ügyvezetője, milyen stratégia mentén szervezik cégük logisztikai tevékenységét. Ahhoz, hogy versenyben maradjanak, igyekeznek naprakészek lenni a logisztika minden területén. Élelmiszeriparban való részvételük miatt stratégiai fontosságúnak tartják a FEFO- (First Expired First Out) elv folyamatos alkalmazását, amely minden árumozgásra érvényes.

„Cégünknél mindig naprakész és tervezhető a logisztika. A vevői felmérésektől a beszerzésen és a gyártáson át egészen az árukiadásig összehangolt tervezés zajlik, amire a megnövekedett szállítási időkhöz mérten rugalmasabb szervezéssel reagálunk. A folyamat teljes terjedelmét figyelembe véve alapvető elvárás nálunk a gyors és rugalmas munkavégzés, hogy költséghatékonyak legyünk. Figyelemmel kísérjük az újításokat, és amelyeket hasznosítani tudunk a logisztikai rendszerünk fejlesztésében, azokat próbáljuk integrálni a folyamatainkba. Szerencsére egy jól kialakított logisztikával rendelkezünk, amely kapacitásunkhoz mérten megfelelő hatásfokú” – mondja a szakember.

Megvalósult fejlesztések

Az új fejlesztések mindig a hatékonyság és a szükségesség függvényében valósulnak meg, s a cég méretéből adódóan is a testreszabott megoldásokat, rendszereket részesíti előnyben. A bekerülési költségek és a megtérülési idő szintén tényező a megvalósításban, és amennyiben gazdaságosnak ítélik a megtérülést, úgy rövid határidőn belül megvalósítják az elképzelteket.

„Raktártechnológiai fejlesztéseink közül a szabványosított Toyota polcrendszer bevezetésre kerülését, valamint a hozzá tartozó emelőgép beszerzését tudnám megemlíteni. Raktárirányításnál pedig létszámbővítés történt a komissiózás és a logisztikai irányítás területén, amivel gördülékenyebbé és gyorsabbá vált a vevői megrendelések teljesítése. Korábban, még az üzemünk felépülése során, a gyártósorunk kiépítésénél kihasználtunk egy pályázat adta lehetőséget, amely a gyártósori gépek beszerzését segítette elő, jelenleg viszont nincs folyamatban lévő pályázat logisztikai területre, tevékenységre vonatkozóan” – sorolja Nagy Ervin, milyen logisztikai beruházások valósultak meg korábban, illetve az elmúlt időszakban.

Változó körülmények

 A pandémia okozta helyzet szintén tényező a cég logisztikájának szervezésében; a hosszabb szállítási idők, a megváltozott költségek reagálásra késztették a céget, a teljes raktárkapacitást kihasználják annak érdekében, hogy minimalizálják az ebből adódó esetleges veszteségeket. A nagyobb fejlesztések helyett a bizonytalan környezet miatt jelenleg inkább arra összpontosítanak az R-Waternél, hogy a meglévő rendszereiket tökéletesítsék, erre fordítanak figyelmet, időt és energiát.

„Mint mindenkire, ránk is hatott az elmúlt időszak, hol negatív, hol pozitív értelmezésben, így maradt kapacitásunk a finomhangolásokra is. A hullámzó árumozgás miatt alkalmazkodnunk kellett a kialakult helyzethez, ami inkább emberi erőforrásbeli fejlesztést kívánt meg, mintsem technikai jellegűt. Át kellett gondolni az addig használt folyamatokat, napra, sőt percre készen kellett reagálni teljesen új szituációkban. Mindemellett pedig nem elhanyagolható, hogy vevőink kiszolgálása volt a fő szempont, így az ő igényeik mentén alkalmazkodtunk az új kihívásokhoz. A piaci igények és széles termékpalettánk létszámbővítést és infrastrukturális fejlesztést követel tőlünk. Jelenleg tervezési fázis alatt áll egy mindent átfogó, részletes vonalkódrendszer kiépítése, ennek minden tárgyi feltételével együtt. Így a használatban lévő vállalatirányítási rendszerünkkel kombinálva egy sokkal hatékonyabb raktározást, nyomon követést és egységnyi munkára kevesebb ráfordított időt várunk” – teszi hozzá Nagy Ervin.

Mi az a FEFO?

A FEFO- (first expires first out) elv a lejárati dátum vagy fogyaszthatósági, szavatossági határidő szerinti raktárkezelést jelenti. Leginkább a romlandó vagy rövid szavatosságú termékeket gyártó, ilyen termékekkel kereskedő cégek számára ajánlott raktárkezelési forma ez. Működésének lényege, hogy mindig az a termék kerül ki legelőször a raktárból, amelynek a leghamarabb jár le a szavatossági ideje.

A FEFO-alapú raktárkezelés több különböző problémára is megoldást nyújt, mivel a legkorábbi lejárati termékeket veszi előre, elsősorban a raktárkészlet gazdaságos kezelését támogatja. Napjainkban a fogyasztói tudatosság egyre magasabb szintű, így a vásárlók a termék lejárati idejének alapján döntenek arról, hogy egyazon árucikk közül melyik darabot helyezik a kosarukba, és a közelgő szavatosságút inkább a boltban hagyják. A FEFO-elv alkalmazásával csökken az áru logisztikai folyamatban töltött ideje, így hamarabb kerül a raktárból a boltok polcaira, ezáltal növelhető az adott termék polcontarthatósági ideje, az eladhatóság, így végső soron a profit is. Mindemellett az élelmiszer-biztonsági és egyéb szabályoknak való megfelelésben is segítséget jelenthet.