Paradicsommal is működtethető lenne Disney Land
Amerikai kutatók ígéretes áramforrásként tekintenek a lédús gyümölcs esetlegesen értékesítetlen formájára.

Amerikai tudósoknak paradicsomból sikerült elektromos áramot kicsikarniuk. Bár a kísérleteikben mindössze 0,3 wattnyi villamos energiát állítottak elő a gyümölcsökből, a tudóscsapat meglátása szerint azért ennél több is rejlik az elgondolásban, olyannyira, hogy például Florida éves paradicsomfeleslegével az állam Disney World nevű szórakoztatókomplexumát akár 90 napig is működtetni lehetne.

A South Dakota School of Mines & Technology és a Princeton Egyetem csapatai az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) 251. Nemzeti Találkozója és Kiállítása nevű rendezvényen mutatták be a pilotprojektjük eredményeit.

Florida évente monumentális mennyiségű paradicsomot állít elő, amelyből 396 ezer tonna később a kukában végzi. Jelenleg nincs hatékony eljárás a kidobott paradicsomok „ártalmatlanítására”. Gyakran ezek a termények végül szemétlerakóba kerülnek, ahol üvegházhatású gázként is számon tartott metánt bocsáthatnak ki magukból, illetve különböző víztestekben landolhatnak, ahol vízkezelési gondokat okozhatnak.

Venkataramana Gadhamshetty és Alex Fogg éppen ezen a problémán kívánt felülkerekedni. Olyan mikrobiális elektrokémiai cellát hoztak létre, amellyel a kidobott paradicsom elektromos árammá alakítható át.

0,3 watt 10 milligramm paradicsomból

„A mikrobiális elektrokémiai cellák a hibás paradicsomok szerves anyagának lebontásához és oxidálásához baktériumokat használnak” – mondta a projektben szintén részt vevő Namita Shrestha. Az oxidációs folyamat során az étel sejtjeiben „rabul ejtett” elektronok szabadulnak fel, és áramforrássá lényegülnek át. A kutatók felfedezték, hogy a paradicsomokban található pigment különösen hatékony módon ösztönzi a gyümölcsben az elektromos töltések keletkezését.

10 milligramm paradicsomfelesleg 0,3 watt áram előállításához volt elegendő.

Bár ez még igencsak kevés a boldoguláshoz, a kutatók abban bíznak, hogy jóval nagyobb léptékekben is képesek lesznek hasznosítani a technológiát. Shrestha úgy fogalmazott, hogy számításaik alapján optimalizált biológiai üzemanyagcellával a Floridában évente keletkező paradicsomfelesleggel az államban található Disney Land szórakoztatóközpontot akár háromhónapnyi működésre is rá lehetne bírni.

Ettől ugyanakkor még messze vagyunk. Amint azt Gadhamshetty elmondta, egyelőre az alapvető elektronátviteli mechanizmusok, illetve a szilárd hulladékparadicsom és a mikrobák közötti kölcsönhatások tanulmányozására összpontosítják majd a figyelmüket.