Már zsugorodik az ózonlyuk
A tudósok megerősítették, hogy az Antarktisz feletti védőrétegen keletkezett lyuk mérete a montreali megállapodásnak köszönhetően csökken.


Egy tanulmány megállapította, hogy az ózon lyuk terjedelme 2000 óta négymillió négyzetkilométerrel visszaesett. Az India területével egyező fogyatkozás meglepetésként érte a szakértőket, mivel ők azt gondolták, hogy a lyuk tágul. A dolog akkor vált nyilvánvalóvá, miután figyelembe vették az egyik vulkánkitörés okozta károkat is.

Susan Solomon, a tanulmány vezető szerzője így fogalmazott: „Ez nagy meglepetés. Nem hittem volna, hogy ilyen korán bekövetkezik.”

A Földet az űrből érkező ibolyántúli (UV) sugárzástól védő ózonrétegen létrejött hézagot először az 1950-es években fedezték fel. Az emberiség ugyanakkor csak az után szánta el magát a további lépésekre, miután kiderült: az aeroszolok és hűtőszekrények egyes vegyületei hatással vannak a rés nagyságának alakulására.

Az ózonréteget lebontó anyagokról szóló Montreali Jegyzőkönyv 1987-ben született, hogy fokozatosan beszüntesse azokat a vegyszereket – CFC és HCFC –, amelyek a legtöbb kárt okozzák. Úgy tűnt, hogy a lyuk egyre kisebb, míg aztán 2015 októberében kiderült: a lyuk terjedelme éppen, hogy rekord nagyságot ért el.

Egy csapat amerikai és brit tudós most úgy mérte fel a változások mértékét, hogy a chilei Calbuco vulkán kitörés 2015. áprilisi kitörését is figyelembe vették.

Salamon megfogalmazása szerint: „Most már biztosak lehetnek abban, hogy amit tettünk, a gyógyulás útjára vitte a bolygónkat.”

A Montreali Jegyzőkönyv mérföldkőnek tekinthető, amelynek keretében közel 200 ország kötelező erejű megállapodást kötött a Föld megvédése érdekében.