Oroszország „mikrohullámú ágyút” fejleszt drónok ellen
Az új fegyverrel az ellenséges pilóta nélküli repülőgépek elektronikai rendszereit kívánják megsemmisíteni.

Egy állami tulajdonú, orosz hadászati cég „mikrohullámú ágyút” fejleszt drónok ellen, állítja a szintúgy állami tulajdonban lévő, Sputnik nevű orosz honlap nemzetközi kiadása. A fegyver hatótávolsága kicsit több mint hat mérföld, a hatósugara pedig 360 fok lesz. A harceszköz nem fogja elpusztítani a drónokat, a fejlesztők reményei szerint ugyanakkor hatástalanítani fogja a drónok és a precíziós robbanófejek „rádióelektronikáját”. Kérdés, hogy valós-e a kezelni kívánt probléma.

Vészjósló neveik (Ragadozó, Kaszás stb.) ellenére ugyanis a drónok nem igazán jelentenek veszélyt a légierőnek akárcsak az árnyékával rendelkező országokra. A lassú repülésre és bámészkodásra tervezett eszközök béna kacsák a modern vadászgépek számára, és a légvédelmi rakétákkal is kényelmesen le lehet szedni őket. A kisebbeket akár géppuskával is ártalmatlanítani lehet.

Nem mellékes szempont, hogy a pilóta nélküli repülőgépek rádióelektronikájának hatástalanításával valószínűleg a kamera és az irányítás is felmondja a szolgálatot, amivel így csak céltalanul lődörgő lövedékek válnak belőlük.

Az Egyesült Államok mostanában egyébként ugyancsak mikrohullámú fegyver fejlesztésére adta a fejét, az ő megközelítésük azonban más. Az USA rakétája az épületek elektronikáját célozza meg, és a komputerek, továbbá a rádiók „lefegyverzése” a feladata. Mindennek tükrében a jövő konfliktusai akár ki is merülhetnének abban, hogy épületek elektronikájának hatástalanítására kiküldött, amerikai drónok és drónellenes, orosz „mikrohullámú ágyúk” néznek farkasszemet egymással a csatamezőn. Ezzel kiegyeznénk.