Oroszország beszáll a Hold körüli bázis megépítésébe
Talán egy kicsit már kényelmetlennek érezte kimaradni az oly sok űrügynökség által jegyzett kezdeményezésből.

Egy nagyszabású politikai döntés alapján Oroszország nemsokára csatlakozik a Hold körül keringő űrállomás megépítésére irányuló, NASA-vezette erőfeszítésekhez. Amint azt bizonyos ipari források a Popular Mechanicsnak elárulták, Igor Komarov, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) igazgatója a jövő heti, Adelaide-ben (Ausztrália) megrendezendő 68. Nemzetközi Világűrkongresszuson fogja megerősíteni a híreszteléseket.

A NASA és partnerügynökségei a 2020-as évek elején kezdik meg a Deep-Space Gateway nevű moduláris élőhely összeeszkábálását. Legalább egy évtizedig ez lesz az asztronauták utazásainak fő célpontja, és mint ilyen az Apollo-program lezárulta után először fogja a Föld körüli pályán kívülre vonszolni az emberi jelenlétet. A NASA hatalmas SLS rakétáin űrbe bocsátott és az Orion űrhajó legénységei által működtetett építmény a 2030-as években útnak indított Mars-küldetés trambulinjaként is szolgálhatna.

A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station) program partnereiként az európai, a japán és a kanadai űrügynökségek egy ideje már csendes, ám intenzív tárgyalásokat folytatnak a ciszlunáris (Hold körüli) helyőrség megvalósítása érdekében. A Nemzetközi Űrállomás megépítésében máskülönben kulcsszerepet játszó Roszkoszmosz mind ez idáig távolról figyelte az eseményeket.