Önjáró tengeralattjáró az óceánok felfedezéséhez
Autonóm, víz alatt közlekedő járművel tárná fel a tengerek legmélyebb térségeit a Boeing.


A Boeing személyzet nélküli, visszhangkereső tengeralattjáróját (Echo Seeker)
a világtengerek legmélyebb, idáig ismeretlen részeinek feltérképezéséhez fejlesztették ki a készítők. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA - National Ocean and Atmospheric Administration) becslései szerint az óceánok mindmáig kevesebb mint 5 százalékát sikerült feltárnia az emberiségnek. Az autonóm Echo Seeker a tengerfenéken kóborló elődeivel szemben masszív előnyöket tud felmutatni.

Az Echo Seeker 32 láb (kb. 9,75 méter) hosszú, akkumulátorral működik, és maximum három napig tudja ellátni a víz alatti feladatait. A jármű a mélyben óránként több mint 3 mérföldet (kb. 4,8 kilométer) képes megtenni, ami annyit jelent, hogy az óceánban egy feltöltéssel 260 mérföldet (kb. 418 kilométer) tud előrehaladni a tengerfenéken. A tömbszerű „robot” 170 köblábnyi (kb. 4,8 köbméter) rakományt képes magába fogadni.

A személyzet nélküli légi járművekkel szemben a tengeralattjárók nem tudnak a műholdak számára is fogható jeleket küldeni, és a távoli irányítójuk felé sem képesek rádióhullámokat kibocsátani magukból, ez utóbbihoz ugyanis az úszó gépeknek ismét a felszínre kellene jönniük. A személyzet nélküli tengeralattjáróknál hagyományosan kötelet, valamint a felszín és a jármű közötti jelek közvetítésére alkalmas, víz alatti drótokat használtak. Ezzel a módszerrel azonban a mélység titkait fürkésző felfedező csak a felügyelő hajó számára is hozzáférhető helyekre juthat el. Az autonómia azonban azt jelenti, hogy az előre beprogramozott gép egy ideig önállóan fel tudja térképezni az előtte tátongó, számára egyelőre idegen terepet.

Bár az Echo Seeker iránt egyelőre lanyha az érdeklődés, nem volna meglepő, ha a tenger mélyén csöndben és önállóan operáló robot tengeralattjáró hamarosan felkeltené az amerikai haditengerészet figyelmét.