MI-kutató startupok támogatására hozott létre alapot a Toyota
A Toyota a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenység vállalaton belüli koordinálására, és az ezen a területen működő startupok és az együttműködési lehetőségek felkutatására alapított leányvállalata, a Toyota AI Ventures 100 millió dolláros tőkealapot különít el az autonóm mobilitás és a robotika terén tevékenykedő, fiatal startup vállalkozások támogatására.

A Szilícium-völgyben tevékenykedő Toyota AI Ventures (TAIV) kockázatitőke-befektető társaság bejelentette egy új alap: az autonóm mobilitás és a robotika piacain tevékenykedő, forradalmi technológiákat és üzleti modelleket fejlesztő fiatal startup vállalkozások támogatására szolgáló, 100 millió dollár értékű Fund II létrehozását. A Toyota AI Ventures 2017 júliusában, a Toyota Research Institute (TRI) leányvállalataként jött létre. Alapítója és ügyvezető igazgatója az a Jim Adler, aki a TRI vezető tanácsadójaként is dolgozik. Nem egészen két év alatt a Toyota AI Ventures 19 startup vállalkozásból álló, sokszínű befektetési portfoliót alakított ki. A Fund II létrehozásával a vállalat immár több, mint 200 millió dollár felett rendelkezik, amelyet a világ minden pontján tevékenykedő, ígéretes startup vállalkozások finanszírozására és támogatására fordítanak.

Az önvezető technológiák fejlesztését támogatja a Toyota

„Az autógyártók csak úgy tarthatnak lépést az autóiparban zajló, rendkívül gyors változásokkal, ha aktív szerepet vállalnak a startup vállalatok ökoszisztémájában” – véli Jim Adler, a Toyota AI Ventures ügyvezető igazgatója. „A startup vállalatokba történő beruházásokkal olyan hosszú távú kapcsolatokat teremtünk, amelyeken keresztül a Toyota hatékonyabban térképezheti fel a legfrissebb mobilitási innovációkat.”

A Toyota AI Ventures a legkülönfélébb ipari területeken keresi azokat a fiatal startup vállalkozásokat, amelyek mesterséges intelligencia, illetve adat- és felhőtechnológiák alkalmazásával keresnek megoldásokat fontos problémákra, illetve teremtenek új piaci lehetőségeket. A vállalat aktuális befektetési portfoliója rendkívül sokrétű; olyan startup vállalkozásokat ölel fel, mint:

  • az Elementary Robotics: a mindennapi feladatok elvégzésében segédkező robotikai platformok fejlesztése
  • az Intuition Robotics: közösségi technológiák létrehozása kognitív mesterséges intelligencia alkalmazásával
  • a Joby Aviation: elektromos hajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) személyszállító légiforgalmi szolgáltatás úttörő jellegű megvalósítása
  • a May Mobility: 4. szintű önvezető iránytaxi szolgáltatások biztosítása közösségek számára
  • a Sea Machines: autonóm vezérlési és navigációs rendszerek építése a hajóipar számára

A Fund II bevezetésével a Toyota AI Ventures az eddigieknél is szélesebb körben végezheti küldetését, és befektetésre alkalmas, tehetséges vállalkozók felkutatásával térképezi fel a Toyota jövőjét.

A Fund II a Toyota AI Ventures portfolió szolgáltatásainak megerősítésében is szerephez jut. A TAIV nem csupán tőkét biztosít, de különféle portfolió-kezelő vállalatokkal is együttműködésre lép. A cél, hogy a források folyamatos előteremtésével segítse a hosszú távú együttműködést, biztosítsa a termék és a piac közötti egyezés megteremtését, valamint a Toyota széleskörű technológiai szakértelmével és kiterjedt globális hálózatával történő kapcsolatteremtés lehetőségét is.