Már megint szoftver?
A cégeket támogató vállalatirányítási rendszer bevezetésekor most még csak az a kérdés, vajon mennyivel lett volna több profitunk egy szoftver támogatásával, míg egy-két év múlva már akár a vállalkozás létezése is tét lehet.

„Már megint egy szoftver, de mire jó ez nekem? A legmodernebb forgácsoló- és lézervágó gépekkel és a legjobb szakemberekkel vagyunk felszerelkezve, akik mögött 20-30 év szakmai tapasztalat áll. Persze, adódnak problémáink nap mint nap, sokszor egy téboly a cégüzemeltetés, néha reklamálnak a vevőink, és olykor vannak szállítási, ajánlatadási problémáink is, vesztettünk már el projekteket; és tény, hogy sosincs idő semmire, de akkor is Üzemelünk, és időnként a profitban is fejlődünk. Így ment ez régen is, de még megvagyunk, nem kell ide nekünk szoftver” – ma már talán ritkábban, de azért hallok ilyen és ehhez hasonló gondolatmenetet is vezetők részéről, amikor szóba kerül a céget működtető vagy támogató szoftver – vállalatirányítási rendszer – beszerzésének kérdése.

Szemléletváltásra van szükség, hogy a fenti elveket vallók is fel tudjanak zárkózni az egyre növekvő többséghez, akik évről évre komoly fejlesztésekbe fognak az IT és azon belül is a vállalatirányítási rendszerük (ERP) terén. Komplex és szerteágazó út vezet persze idáig, amelyet a cégvezetők sem mind látnak át, épp ezért a szolgáltatók feladata, hogy a szoftver nyelvére fordítsák ezeket a folyamatokat.

A hazai piac tele van nagyszerű cégekkel és szakemberekkel, óriási tudás halmozódik fel egy-egy gyárban, de az elkövetkező évek versenyében a szakértelem már nem lesz elegendő. Minden ország iparára saját szakemberei kell hogy vigyázzanak, folyamatos fejlődésben és biztonságban tartva azt. Az alábbiakban a cégeket támogató szoftver nélkülözhetetlenségét járom körül, hisz most még csak az a kérdés, vajon mennyivel lett volna több profitunk egy szoftver támogatásával, míg egy-két év múlva már akár a cég létezése is tét lehet.

Digitalizáció minden szegmensben

Az IT ma már nem csak a hálózatról, a PC-kről és a rendszergazdákról szól, akik érthetetlen nyelven magyaráznak, és a vírusoktól mentenek meg minket. Az IT úgy hálózza be a mindennapjainkat, ahogy egy cég minden apró szegmensét is: digitálisan kell lejelenteni a környezetvédelmi termékdíjat, a NAV-bevallást, az EKÁER-t, itt az online számla, az EDI, az e-számla, és a listának messze nincs vége. Például már ma is több ügyfél úgy lehet beszállítója egy-egy multinacionális vállalatnak, hogy digitális felületeket és kapcsolatokat biztosít számukra a saját vállalatirányítási rendszerében; a nagyobb vevők pedig online, digitálisan végzik termékeik nyomon követését.

A vállalatirányítási rendszerek ma már kulcsfontosságúak minden gyártó cégnél (forrás: Dyntell)

Csodálkozva nézzük a mai 5-6 éves gyerekeket, akik még olvasni sem tudnak, de olyan határozottsággal nyomkodják a telefont, játszanak virtuális játékokkal, hogy számunkra az elképesztő. Nos, ennek a szoftvertechnológiára igen fogékony generációnak az előfutárai most kerülnek ki a munkaerőpiacra. Őket többek között arról lehet majd megismerni, hogy bár nem programozóként végeztek, de játszva boldogulnak mindennel, ami szoftver. Ha ezek az emberek közép- vagy felső vezetői pozícióba kerülnek, nagyon szépen fognak tudni játszani a vállalatirányítási rendszer nevű hangszeren, és játszanak is, mert a konkurenciánál ugyanez fog történni. Ma sok esetben a rendszer csak úgy ott van a vállalatoknál, amelyek annak minimális részét használják ki, mivel a mai vezetőknek senki sem tanította meg, hogyan kell egy ERP-t jól használni. Olyan generáció tör azonban most előre, amelynek tagjai erősen megreformálják az ipart, hiszen az informatika, azon belül is az alkalmazásfejlesztés és az intelligens szoftverek világa a következő négy évben fog igazán fénysebességre váltani.

Egy modern autó a pályán

Vállalatirányítási rendszer nélkül egy cég ma pont olyan a piacon, mintha egy Forma–1-es versenypályán kóborolna egy lovas kocsi. Amíg minden versenyzőnek lovas kocsija van, addig semmi probléma. De abban a pillanatban, ahogy megjelenik egy csúcskategóriás sportautó, és tövig nyomja a gázt, a lovas kocsinak esélye sem marad. Márpedig továbbra is lesznek, akik autóra váltanak, egyre inkább uralva a piacot, és lesznek a lovas kocsisok, akik nem értik, mi történik körülöttük: „De hiszen nálunk óriási tudás és több évtizedes tapasztalat van felhalmozva...” – igen ám, de közben megváltozott a világ.

Korszerű IT-megoldások nélkül esély sincs a versenyre (forrás: 123rf.com)

A valóság az, hogy ezek a cégek annak tudatában vannak, hogy korszerű gépekkel és jó emberekkel lehetnek hatékonyak, viszont nem ismerik eléggé azokat az informatikai megoldásokat, amelyek mások erejét, versenyelőnyét és biztonságát adják, így rövid időn belül ki is fognak esni a versenyből a „lovas kocsik”. Hiszen attól, hogy Ferrari motort és Corvette kerekeket szerelünk a lovas kocsira, alapjaiban ugyanaz marad, lásd részmegoldások, szigetrendszerek. Egy integrált vállalatirányítási rendszer viszont merőben más.

Az ipar 4.0 és az ERP

Az ipar 4.0-val van tele a világ, és ugyan folynak kísérletezgetések, hogy ne csak egy-egy szegmensre készítsenek ipar 4.0 lefedettséget, de néhány éven belül ugyanúgy az előbbi példa erőpróbája áll majd fent. Tíz éve is volt már ipar 4.0-s rendszer, mi a Dyntellnél is végeztünk ezzel kapcsolatos projekteket multinacionális cégeknél, de a 4.0 kulcsszerepe mostanra teljesedett ki: ezek a fejlesztések elengedhetetlenek a piaci pozíció megőrzéséhez, az ERP hiánya viszont útját állja egy ipar 4.0-s rendszer kiépítésének. A helyes sorrend, ha fejben és papíron is rendszerezzük a folyamatainkat, bevezetünk egy ERP-rendszert, ezután léphetünk tovább.

Hogyan fogjunk bele?

Jelenleg minden adott ahhoz, hogy akinek még nincs, az elkezdjen vállalatirányítási rendszert keresni, ugyanis most pályázati forrást is igénybe vehet mindehhez, és valljuk be, ez igen nagy lehetőség. A magyar piacon számos nagyszerű hazai szoftvergyártó cég működik, üljenek le velük, beszélgessenek, kérdezzenek. A jó szakemberek megfogják az ügyfél kezét, és segítenek eligazodni ebben a virtuális világban: ők nemcsak a szoftverekhez értenek, de a tapasztalataik révén számtalan iparág folyamataival, megoldásaival is tisztában vannak. Noha első körben ugyanúgy az értékesítők mutatják be a szoftvert, és adnak árat, de ne torpanjanak itt meg. Kérjenek egy konzultációt azoktól a kollégáktól is, akik a rendszerek bevezetését végzik!

Segítség karnyújtásnyira
A Dyntell Magyarország Kft. szakemberei abban az esetben is rendelkezésre állnak, ha egy cég egyéni megoldásban gondolkodik. Találkozzunk októberben az Automotive Hungary 310B standjánál, a Hungexpón!