Üzleti intelligencia, a vállalat szeme
Egy felmérés szerint épp a gyártó cégeknél használják a legkisebb mértékben az üzleti és a mesterségesintelligencia-alkalmazásokat, pedig amivel valóban és olcsóbban növelhető a hatékonyság, az maga a szoftver.

Az ipar 4.0 sokak szemében pusztán a robotokban merül ki, mondván, a gyártási hatékonyságban messze felülmúlják az emberi munkaerőt. A mérvadó Bloomberg magazin szerzője, Rafaela Lindeberg szerint azonban nemhogy korreláció mutatkozna a termelékenység hatékonysága és a robotok száma között, épp ellenkezőleg, 20 évvel ezelőtt jelentősen nagyobb volt a produktivitás az USA gyáraiban, pedig a robotok száma időközben meghétszereződött.

A Dyntell álláspontja, hogy az ipar 4.0 nem a robotok, hanem az intelligens üzleti rendszerek alkalmazását jelenti elsősorban. Ahhoz, hogy átlássuk, miben áll egy BI- (business intelligence) rendszer produktivitása, bontsuk is le mindjárt négy szintre a munkáját:

1) Ügyviteli rendszerünkben folyamatosan számtalan adat gyűlik különféle vállalati területekről, többek között pénzügyről, gyártásról, gyártó üzem(ek) munkájáról, mindezek pedig egyesíthetők egy közös elemzőrendszerben.

2) Az adatgyűjtést követi az adatok elemzése részletes, a vezetők számára dedikált kimutatásokkal. A változásokra való gyors reakciónak előfeltétele, ha egy menedzser minden reggel látja a legfontosabb mutatószámokat és a tervtől való eltéréseket.

3) Beállítjuk azokat a határértékeket, amelyek túllépésekor a szoftver azonnal figyelmezteti a megfelelő jogosultságú személyt. Ez a funkció képes teljes kontrollt és a beavatkozás azonnali lehetőségét adni a vezető kezébe.

4) Megtanítva az adatok mintázatát a gépi tanuló algoritmusoknak, képesek leszünk előre jelezni a várható rendelési mennyiséget, az alapanyagár-változásokat, vagy épp javaslatot teszünk arra, hogy mikor váltsa át pénzügyesünk az eurót forintra.

Az ügyviteli rendszer, így a Dyntell Bi azonnali diagnózist ad, amelyben a vezető valós időben látja az adatokat, platformtól függetlenül. Finomhangolt döntéstámogató rendszer, amelynek révén azonnal lekérhetők egyes adatok és mérések gyártógépeinkről.

Időzíthető gyártás: grafikus gyártástervezés

Valamennyi gyártó cég életében eljön az az állomás, amikor már a humán erő, a termelőgépek és a logisztika hármasának optimális működése korántsem annyira átlátható, megnehezítve a munka szervezését, a költségkalkulációt és a veszteségszámítást, végső soron pedig a megrendelések teljesítését. A grafikus termeléstervezés korántsem új technológia, mégsem nyert még kellő teret hazánkban, épp ezért nem kisebb célt tűztek ki a Dyntell ERP saját fejlesztésű modullal, mint a gyártás időzíthetővé tételét. Egy vállalatirányítási rendszerrel karöltve ugyanis folyamatos rugalmasságot érhetünk el, gyakorlatilag bárhol, bármikor átrendezhető a gyártási terv egy jól követhető grafikus panelen. Nem elhanyagolható, hogy az efféle rendszerekkel géptől függetlenül lekövethető egy konkrét időszakban a meghatározott műveletek összes ideje is, ezáltal a lehető legjobban tervezhető a munkaerő-kapacitásunk.

Fényvezérelt raktározás, bioautomatizmus

Ha pedig kapacitástervezés, vegyük elő a legsziszifuszibb munkafolyamatok egyikét. A raktározás egyik legnagyobb kihívása, hogy az egyes rendelések szapora kigyűjtéséhez jobb esetben is többéves termékismerettel vagy raktári tapasztalattal kell bírnia operátorunknak. És most képzeljünk el egy olyan ideális világot, ahol a raktári polcok megmutatják, honnan és hány darabot kell levenni a termékből az adott rendelés teljesítéséhez, ahol egy aznap kezdett új munkatárs is azonnal megállja a helyét. Ezt kínálja a fényvezérelt technológia a pick to light, avagy a PickBack rendszer révén. Pusztán azzal, hogy nem kell keresgélni, hol a termék, nem kell olvasgatni, hány darabot kell levenni a polcról, a raktárosok munkaidejének közel 60%-a szabadul fel, miközben ugyanúgy összegyűjti a megjelölt termékeket. Ebben áll a bioautomatizmus.

A működés alapja, hogy minden rendeléshez, pikklistához társul egy szín. Az operátor, akinek az a feladata, hogy az adott rendelést összeszedje, kap egy aktuális színt, és az adott színnel jelzett rakhelyekről kell a megfelelő mennyiségeket kiválogatnia. Amint levette a terméket, megnyomja az OK-gombot, visszajelezve ezzel a vállalatirányítási vagy a raktárrendszernek a levétel megtörténtét.

Egyszerre több operátor is dolgozhat azonos rendelésen, sőt akár több rendelést is szedhetnek egy időben, hisz minden rendelés egyedi színnel jelölt, így nem keverhetők össze. A módszer bevételezésnél és kiadásnál egyaránt használható.

A rendszer a legrövidebb útvonal funkcióval kiszámolja, hogy a rendelésen lévő termékeket az operátornak milyen sorrendben kell összeszednie ahhoz, hogy a lehető legrövidebb utat járja be a raktárban. A leltárfunkcióval a leltározás is szinte gombnyomásra történik.

Szenzorok a gyártásban

A vevői elégedettség egyik legfontosabb alappillére a szállítási határidő tartása, ami napjainkban egyre inkább sérül a munkaerőhiány miatt. Vagy egy alapanyagra kell várni, vagy nincs elég ember ahhoz, hogy minden gép üzemeljen, de sokszor nem tervezett karbantartások miatt állnak a gépek. Megoldásként többnyire a gyártógépek szenzorokkal történő felszerelése javasolható, hiszen a mért adatokkal összevetve az ERP-rendszer egyéb információit, hatékonyan menedzselhető a gyártás. Meghatározhatjuk például selejtgyártásunk okát, ha a fröccsöntő gépen az egy időintervallumban gyártott jó és rossz termékek darabszáma mellett látható a maghőmérséklet is. Vagy lássuk el rezgésszenzorokkal lézervágó gépeinket, majd vegyük ezek értékeihez – egymáshoz viszonyítva a lejelentett jó és rossz darabszámokat – ERP-rendszerünkből a lézert követő sorjázási műveletet, így a szenzorok által mért, valamint az ERP-rendszerben tárolt információkból együttesen visszajelzést kaphatunk a selejtek okairól, és még időben tudunk beavatkozni.

Nos, ennyit tesz a szoftver.