Lézervágó gépek: minőség jó áron
A HSG egy új márka itthon, ugyanakkor jól ismert nemzetközi viszonylatban. Körüljártuk, hogy a távol-keleti lézergépgyártó milyen döntések alapján indította el képviseletét Magyarországon, milyen előnyökkel rendelkeznek a HSG lézervágók, és milyen technikai megoldások találhatók a termékkínálatban.

Mi is az a piaci rés, amelyre a HSG már itthon is professzionális megoldást kínál? A lemezmegmunkálással foglalkozó magyar vállalkozások nagy része a bérvágatás kompromisszumaival küszködik, és egy saját lézervágó beszerzése túl nagy befektetést jelentene. A HSG magyarországi képviselője, a Signdepot Europe Kft. az előzetes piackutatás során azt tapasztalta, hogy a lemezmegmunkáló cégek legnagyobb része egyrészt a határidőt és az abból fakadó rendelésteljesítési gondokat tartja a legnagyobb problémának, másrészt az előrelépés nehéz, hiszen a legtöbb ipari fémvágó lézerberendezés értéke bő 50 millió forinttól indul. Ebben az ipari szegmensben a gyengébb minőségnek nincs helye, csakis a színvonalas technikai megoldással ellátott, termelékeny berendezések jöhetnek szóba. A HSG egy kiváló alternatíva lehet, hiszen a csúcstechnológia mellett mintegy 30-40 százalékkal alacsonyabb árakat ígér az itthon elérhető legnagyobb lézervágó márkák hasonló gépeihez képest. Ez a jelentős árkülönbség a HSG legnagyobb előnye.

G3015A lézervágó gép (forrás: Signdepot)

A gyártónál továbbá olyan kis teljesítményű megoldások is elérhetők, amelyek a nagy márkáknál nincsenek. Ilyen például a belépőszintű B1325M, amely 1300 mm×2500 mm-es asztalfelülettel univerzálisan rozsdamentes fémet is vág 2 mm vastagságig, ugyanakkor plexi, fa, textil és egyéb anyagok vágására is alkalmas. Mindez kevesebb mint 8 millió forinttól már elérhető. A legnépszerűbb termék mégsem ez, hanem az ipari fiber fémvágó lézergépek 500 W-tól 8 kW teljesítményig. A HSG tehát azokra a kis és közepes méretű vállalkozásokra fókuszál, ahol első számú szempont a produktivitás és a minőség, de korlátozottak az anyagi lehetőségek. Fontos megjegyezni, hogy ez a márka sem „olcsó”, minimum 25 millió forinttól indulnak a kisebb teljesítményű, belépőszintű szállézeres vágóberendezések.

Mit jelent a „csúcsminőség” a HSG gépeinél?

Az ipari fémvágásnál csak stabil és termelékeny ipari berendezésekkel lehet üzemi szinten több műszakban is a megfelelő minőséget produkálni. A HSG tudja, hogy csak minőségi berendezésekkel veheti fel a versenyt ebben az ipari szegmensben.

Precitec ProCutter lézerfej
A gépek két alappillére a precíz gyártással előállított gépváz, valamint a minőségi fődarabok és alkatrészek. A lézervágók váza a hegesztést követően többlépéses feszültségmentesítésen esik át, amellyel húsz évre garantálják az asztal egyenességét. A műszaki tartalmat tekintve szinte a teljes gép kizárólag neves beszállítók olyan alkatrészeiből épül fel, amelyek a legnagyobb konkurens márkák gépeiben is megtalálhatók.

A HSG G-sorozat berendezéseinek hajtása a német Wittenstein Alpha cégtől érkezik. A szervomotorok Sanyo Denki vagy Bosch Rexroth gyártmányúak. A gázellátásért felelős pneumatikus rendszer is a Bosch Rexroth terméke, az elektronikai alkatrészek pedig az Omrontól és a Schneidertől érkeznek. A lézerfej szintén német, Precitec-gyártmány. A fiber lézervágó gépek „lelke” mégis maga a száloptikás lézerforrás. A szakmában köztudott tény, hogy a fiberlézerforrás adja a gép értékének jelentős részét. A HSG itt sem rejt kompromisszumot, az egyik piacvezető márka, az IPG fiberlézereit használja. Az IPG a HSG szerződött stratégiai partnere. A minőségi alkatrészek mellett a gép építési minősége is kiváló. Ügyfelek, kiállítási látogatók szerint éppen olyan megnyerő külsővel rendelkezik, ahogyan az a katalógusban látható. A dizájn, az anyaghasználat, az illesztések a profizmust sugallják.

Típusok, műszaki megoldások a kínálatban

A G fiberlézervágó széria a HSG legnépszerűbb típusait tartalmazza:

G3015C Belépőszintű fémvágó lézer maximum 1 kW teljesítménnyel. A belépőszint nem jelent visszalépést a minőségben. Erre a típusra is ugyanúgy igaz a fent részletezett magas minőségű műszaki tartalom. Sebessége maximum 40 m/min 0,5G gyorsulás mellett. Az 1 kW-nak megfelelően maximum 10 mm-es szénacél és 5 mm-es rozsdamentes acél vágható.

G3015A A legnépszerűbb modell, amely már zárt ipari burkolattal és produktivitást növelő asztalváltóval rendelkezik. Az asztalváltó csupán 15 s alatt cseréli a két asztalt. Míg az egyik a gépben vágás alatt áll, a másik asztalon bekészíthető/leszedhető a lemez. A G3015A maximális sebessége 120 m/min 1,5G gyorsulással, valamint legfeljebb 4 kW-ig választható a fiberlézer teljesítménye. Ez tekinthető a HSG legtöbbet eladott termékének, 2016-ban több mint nyolcszáz darabot üzemeltek be a világon.

G3015H és G4020S A HSG egyik csúcsterméke, amely akár 196 m/min sebességre és 2,8G gyorsulásra képes. A nagy sebességet a high-tech műszaki tartalom teszi lehetővé, amely azonban a gép árában is jelentkezik. Az asztalfelület itt a standard 3000 mm×1500 mm-en felül elérhető 4000 mm×2000 mm-es és 6000 mm×2000 mm-es méretben is. Ezeknél a típusoknál 4 kW-tól 10 kW-ig választható a fiberlézer teljesítménye.

Hibrid sík- és szelvényvágó fiberlézergépek:

G3015E-F60 A HSG megalkotta a „hibrid” vágógépet, amely egyaránt alkalmas síklemez és cső/zártszelvény vágására. A G3015E-F60 egy G3015A alapgépet tartalmaz, amelyhez forgatóegységet csatoltak. A 3000 mm×1500 mm-es lemezek vágása mellett maximum 6500 mm hosszú és 200 mm átmérőjű szelvények darabolhatók.

Csőforgató csővágó lézergépekhez

G3015E-F30 Az előzővel megegyező típus, de a forgatóegység kisebb, 3000 mm-es kapacitással rendelkezik.

Csővágó fiberlézergépek:

B65 Négytengelyes csővágó gép maximum 6500 mm-es cső és zártszelvény vágásához.

TH65 A B65-höz képest ez a típus teljesen automata. Csupán be kell helyezni a standard szálakat a gépbe, amely automatikusan szortírozza, befogja, vágja és gyűjti azokat.

TP65 A TH65-tel megegyező felépítés és automata működés, de a TP65 öttengelyes, képes a lézerfej döntésére is. Így kivitelezhető a precíz gérvágás vastagabb falvastagság esetén is.

TP65 automata csővágó lézergép

Mind a három csővágó gép kapacitása zártszelvény esetén 20 mm×20 mm-től 150 mm×150 mm-ig, valamint cső esetén 20 mm-től 200 mm átmérőig terjed. A falvastagság a fiberlézerforrás választott teljesítményétől függően maximum 10 mm.

3D-s lézervágó robotok:

A világ egyik vezető iparirobot-rendszereket gyártó márkája, a KUKA robotkarjait integrálva a HSG saját 3D-s lézervágó állomásokat fejlesztett. A 3D-s lézervágóval komplex formájú fémtermékek esetén is megoldható a precíz vágás. Jelenleg két típus érhető el a kínálatban:

R30A 0,05 mm-es visszatérési pontosság és 2000 mm robotkar-hatótávolság jellemzi.

R20 Hasonló műszaki paraméterek érvényesek, de itt a robotkar mennyezeti rögzítésű.

CO2-lézergravírozó és -lézervágó gépek:

A HSG-gyár egy teljesen külön divíziójának termékei. A kis teljesítményű (jellemzően 60–130 W-os) lézergravírozó gépek elsősorban könnyűipari felhasználásra, például reklámgyártók, famegmunkáló vállalkozások számára ideálisak. Ezekre is jellemző a HSG-nél jól ismert magas műszaki színvonal, de kapacitásuk és teljesítményük az ipari fiberüzletág termékeinél kisebb. Ezek a berendezések fa-, műanyag, textil-, papír-, gumianyagokat vágnak, fémet nem. Fontos megemlíteni, hogy a HSG CO2-gépei már évek óta elérhetők Magyarországon, rengeteg helyen használják őket a feldolgozóipartól kezdve a szolgáltatószektorig.

Szoftveres megoldások

A HSG fiberlézergépei komplex rendszerként, integrált számítógéppel és szoftveres megoldással érkeznek. A belépő és középkategóriás gépek CypCut szoftvert tartalmaznak. A CypCut mindent tud, ami elvárható egy ipari lézervágó szoftvertől. A számtalan alapvető okosfunkció mellett (lézernyalábofszet, belépő-kilépő pont, mikroperforáció stb.) alapból tartalmaz egy profi nestingopciót is. A különböző választható algoritmusokkal a funkció segít a felhasználónak minimális hulladékot elérni a lemez maximális kihasználása mellett. A felmerült igényekre reagálva a HSG magyar képviseletének segítségével 100 százalékban magyar verzió is elérhető a szoftverből. A HSG csúcsgépei a német Beckhoff rendszerét használják (vezérlés, szoftver, kezelőpanel), valamint a Sigmanest nestingszoftvert, amely szintén az egyik legismertebb név a CNC-lézerszoftverek világában.

Vásárlás utáni támogatás, szerviz

Egy ilyen ipari berendezés sarkalatos pontja a profi és gyors szerviz. A beüzemelést és oktatást a hazai forgalmazó szakembere és a HSG egyik mérnöke végzi minden alkalommal, a vásárlás utáni szervizt pedig a magyar képviselet saját kollégái látják el. Fontos megjegyezni, hogy a kisvállalkozások igényeit figyelembe véve a legnépszerűbb fiberlézervágó szoftver és a gép dokumentációja magyar nyelven is elérhető. A kopó alkatrészek készletezése a magyar képviseletnél történik. A fődarabok, kisebb alkatrészek beszerzése jelenleg közvetlenül a gyártótól történik, de az már dolgozik egy holland raktárbázis telepítésén. A HSG fiberlézer-berendezésekre jellemző a minimális karbantartási igény és a minőségi alkatrészeknek köszönhetően a megbízható működés, amelyre referenciául a már Magyarországon beüzemelt berendezések szolgálnak.

Magyarországi képviselet

A Signdepot Europe Kft. 2005-ben (akkor még más társasági formában) reklámipari területen kezdte meg a kereskedelmi tevékenységét, és azóta is ezt a területet tartja az első számú piacának. Az általa telepített lézergépeket a feldolgozóiparban, a kereskedelemben és a szolgáltatószférában dolgozó vállalkozások használják rendkívül széles körű megoldásokra. A gépek a kkv-szektor mellett megtalálhatók a multinacionális vállalatok gyártósoraiban, valamint magyar egyetemeken is. A Signdepot 2016-ig jelentős tapasztalattal a háta mögött a HSG forgalmazójaként és szervizszolgáltatójaként működött már évek óta, de kizárólag a CO2-gépekkel volt jelen a piacon. Az utóbbi öt évben viszont hatalmas ugrást mutatott a kínai lézerspecialista fiberüzletága egész Európában. Tíz európai ország után Magyarországról még hiányzott egy hivatalos HSG-partner, ezért a vállalkozás 2016-ban elindította a fiberlézervágó gépek forgalmazását és szervizelését.

Először a tavaszi Mach-Tech kiállításon találkozhattak az érdeklődők a képviselettel, amely bemutatta a HSG legnépszerűbb ipari lézervágóját, a G3015A típust, és hosszú távra tervezve, valamint a gyártó támogatását élvezve a HSG a szakma egyik favoritja lehet öt év távlatában.

A legnépszerűbb fiberlézervágó vásári bemutatkozása Budapesten