Leszállt a csúcsdöntő napelemes repülő Hawaiion
A járművet 5000 mérföldön keresztül kizárólag a Nap sugarai hajtották.

Csaknem öt nap (118 óra) szakadatlan repülés után a Csendes-óceán fölött pénteken leszállt Honoluluban a Solar Impulse 2 nevű repülőgép.

A pusztán napenergiával működő légi közlekedési eszköz a BBC szerint ezzel megdöntötte az újratankolás nélküli leghosszabb szóló repülés idáig érvényes világrekordját.

A pilóta a Solar Impulse projekt 62 éves vezetője, a svájci André Borschberg volt, akinek a gép szűk fülkéjében csupán 20 perces időintervallumokra nyílt lehetősége elszenderedni.

Borschberg és pilótatársa, Bertrand Piccard (a mélytengeri felfedező Jacques fia) egyébként a Solar Impulse 2-vel turnusokban és felváltva repülik körbe a Földet. Sokszakaszos kalandjukat még márciusban Abu Dzabiban kezdték el. A céljuk, hogy a történelemben először egyedül napenergiát használva repüljék körbe a bolygót, hogy ezzel is tovább ösztönözzék a tiszta, megújuló energiaforrások használatát az egész világon.

Piccard hivatalosan 12 éve kezdte el a programot, amikor nagy magasságban hőlégballonnal repülte körbe a Földet, majd pedig a jelenlegi duó 2013-ban a Solar Impulse-szal, a mostani repülő elődjével a kontinentális Egyesült Államokat szelte sikeresen keresztül (San Francisco és New York között).

A kb. 72 méter szárnyfesztávolságú Solar Impulse 2 17 000 napelemmel felvértezve helyi idő szerint röviddel a hajnali órák után tette le kerekeit Oahu szigetének Kalaleoa nevű repülőterén. A jármű futóműve annak előtte utoljára az 5000 mérfölddel arrébb nyugvó japán Nagojában érintette a talajt (ott szállt fel).

Ez a mérföldkő a Föld körüli, 13 szakaszos utazás nyolcadik etapjának végét fémjelzi. Legközelebb ismét Piccardon lesz a sor, hogy a Solar Impulse 2-t egy 2900 mérföldes úton Hawaiiról az arizonai Phoenixbe elnavigálja. A repülő pillanatnyi helyzetéről Twitteren vagy a csapat saját honlapjáról tájékozódhatunk.