A Solar Impulse átszeli az Atlanti-óceánt
Ma reggel közép-európai idő szerint pár perccel 8 óra után ismét útnak indult a Solar Impulse napelemes repülőgép, hogy négy nap alatt átszelje az Atlanti-óceánt.

A Solar Impulse ma New York JFK repteréről szállt fel, célállomása a spanyolországi Sevilla. Az átkelés körülbelül 90 és 110 óra közötti időtartam lesz, de ez az időjárás függvényében változhat. Ez lesz egyben a gép leghosszabb repülőútja idén.

A gépet ezúttal Bertrand Piccard pilóta vezeti. Ezzel első ízben kel át az Atlanti-óceánon egy olyan gép, amely nem használ fosszilis üzemanyagot, csupán a nap energiáját hasznosítja repüléskor, és nincs károsanyag-kibocsátása.

A gép NY-ba érkezik június 11-én (forrás: ABB)

Tavaly júliusban a gép 62 óra alatt sikeresen átszelte a Csendes-óceánt, leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából Hawaiira. A gép másik pilótája, André Borschberg azzal a repüléssel megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb utazás rekordját.

A Solar Impulse egyébként két hónappal ezelőtt repült át a San Francisco-i Golden Gate Bridge felett.

Az ABB és a Solar Impulse 2014-ben innovációs és technológiai szövetséget kötött, hogy a két fél közös céljának megfelelően csökkentsék az erőforrások fogyasztását, és növeljék a megújuló energia felhasználását. Az ABB támogatja a kísérleti projektet, amelynek keretén belül napenergiával hajtott repülőgéppel körberepülik a Földet.