Napelemes repülőt fejleszt az amerikai haditengerészet
Egy huzamban akár 90 napig tartó szárnyalásra is képes napelemes repülőgépet állít szolgálatba az USA  haditengerészete. A járművet egy spanyol-amerikai, Skydweller Aero elnevezésű cég fejleszti ki a katonai szervezet számára, és a hadihajókat körülvevő területek feletti őrködés lesz az elsődleges feladata.

A 236 méteres fesztávolságú szárnyait beborító, több mint 269 négyzetméternyi fotovoltaikus cella akár 2 kilowattos teljesítményt is biztosítani tud a nyúlánk gépmadár számára. Mind ezzel együtt a gyártó előreláthatóan valamennyi hidrogén üzemanyagcellát is felszerel majd a repülőre, hogy a jármű hosszan tartó borongós időben is el tudja látni a teendőit.

 A Skydweller (Églakó) nevű gép nagy vonalakban a Solar Impulse 2-re keresztelt, fedélzeti legénység által irányított, napelemes repülő új, pilóta nélküli iterációja. A Solar Impulse 2 arról híres, hogy 2015-2016-ban körbeutazták vele a földet.

A személyzet hiánya a Skydweller esetében hosszabb hatótávolságot és nagyobb hasznosteher-kapacitást jelent.

Az új repülő 360 kilogrammnyi berendezés befogadására alkalmas. A felszerelést várhatóan főleg radarok és kamerák alkotják majd.

A gyártó a repülőn az elkövetkező hónapokban az autonóm repüléssel kapcsolatos teszteket fog elvégezni, és ha minden jól megy, a 90 napos „lebegtetés” ezt az erőpróba-sorozatot fogja megkoronázni.