Jupiter-körüli pályára állt a NASA űrszondája
Ötévnyi utazás után 35 idegfeszítő percen múlt, hogy siker koronázza-e a NASA egyik legnagyobb volumenű küldetését.

Magyar idő szerint július 5-én hajnali 5:54-kor a NASA pasadenai (Kalifornia) Jet Propulsion Laboratory-jában üdvrivalgásban törtek ki a szakemberek. A tudóscsapat épp ekkor értesült, hogy sikeresen Jupiter-körüli pályára állt a Juno nevű rendíthetetlen űrszondájuk. A pontot egy hajnali idegtépő, 35 perces manőver tette fel az ötéves űrutazásra, illetve az azt megelőző sok éves fáradságos munkára.

A Juno a Föld 2011. augusztus 5-i elhagyása után vette célba az „ötödik bolygót”.

Az indítás után végig ez a 35 perc volt a legkritikusabb időszak.

 A Junónak a Jupitertől pontosan 2609 mérföld (kb. 4199 kilométer) távolságra kellett beindítani a motorjait, hogy a helyes pozícióba kerülhessen. Ha nem lassított volna le eléggé, a szerkezet célját vesztve suhant volna el a Jupiter mellett. A megfelelő sebességgel azonban a műhold szinkronba került a planéta gravitációjával.

A Jupitert övező vágányra beilleszkedő űrszonda kénytelen-kelletlen a bolygó körüli intenzív sugárzásban is megmártózik. Ennek köszönhető, hogy a Juno legérzékenyebb részeit titán veszi körül. Még izgalmasabb a dologban, hogy a Jupiter felől érkező jeleknek csaknem 49 percre van szükségük, hogy a Földhöz elérjenek. Ez annyit jelent, hogy mire a NASA megtudta, hogy a műhold lassulni kezdett, addigra ez utóbbi már vesztett annyit a tempójából, hogy keringési pályára lépjen. Amennyiben tehát valami nem a tervek szerint alakult volna, immár esélytelen lett volna a probléma távoli kezelése.

A pályára állás megpróbáltatásainak átvészeléséhez a Juno kilenc eszköze egyelőre még kikapcsolt állapotban utazik. A következő körben, biztonságos pozícióban azonban már feltartóztathatatlanul megkezdik az adatgyűjtést a gázóriás körül. Egyelőre ne várjuk, hogy már most a Jupiterről készült fotókkal tapétázhatjuk ki a számítógépünk asztalát. De a lehetőség már határozottan körvonalazódik a horizonton.