Hazánkban a gumiabroncsok 85 százalékát újrahasznosítják
15 éve 5 gumiabroncsból 4 nyomonkövethetetlen hulladékként végezte. Ma már Európában a használt gumiabroncsok 92 százalékát újrahasznosítják, ez az arány Magyarországon 85 százalék.

Az Európai Gumiabroncs és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) által december elején publikált jelentésből kiderült, hogy – a 28 EU tagállam mellett Norvégia, Szerbia, Svájc és Törökország adatait is vizsgálva – Európában 3 millió 424 ezer tonna használt abroncsot vettek nyilvántartásba. Ennek a mennyiségnek 92 százalékát hasznosították újra, ami 3,14 millió tonnát jelent.

A rendelkezésre álló legfrissebb, összesített 2017-es adatok alapján 1,96 millió tonna gumiabroncsot kezeltek újrahasznosított alapanyagként. 1,47 millió tonna – a granulálási folyamatot követően – visszakerült a gumiabroncs gyárakba, a három fő alkotóelem – gumi, acél és textil – előállítását végző gépsorokra. 326 ezer tonnát a cementgyártásban – alapanyagként – dolgoztak fel, míg a fennmaradó mennyiséget öntödék, acélgyárak, illetve pirolízissel (hőbontás) foglalkozó cégek hasznosítottak.

A felmérésben részt vett országok 1,18 millió tonna használt abroncsot hasznosítottak energiatermelésre. Ennek a mennyiségnek 83 százalékát a cementgyárak dolgozták fel energiaforrásként, míg a fennmaradó 17 százalékot erőművekben, városi hőerőművekben égették el, energiatermelés céljából.

A használt gumiabroncsok újrahasznosítása igazi európai sikertörténet. Az 1994-es adatokat böngészve nem nehéz észrevenni, hogy másfél évtizede még igen magas, 78 százalék volt az „ismeretlen” kategória részaránya, vagyis minden öt használt abroncsból négy került jobb esetben a lerakóba, rosszabb esetben a közeli kiserdőbe. A látványos javulás a fogyasztók felelősebb viselkedésének és az ETRMA által is masszívan támogatott begyűjtési/újrahasznosítása folyamatoknak köszönhető. 2016-ban Magyarországon 33 ezer tonna használt abroncs keletkezett. 22 ezer tonnát nyersanyagként hasznosítottak, míg 6000 tonnából energiát állítottak elő. Mindez az ETRMA normái szerint 85 százalékos újrahasznosítási arányt jelent, mellyel a tagországok rangsorán középmezőnyben vagyunk.