Esőenergia
Hongkongi kutatók kialakítottak egy rendszert, amellyel a vízcseppek becsapódását lehet megújulóenergia-termeléshez felhasználni.

A Hong Kong City University Egyetem kutatói kifejlesztettek egy generátort, amely akár esőből is meglepően magas feszültséget tud előállítani. Egyetlen csepp egy pillanat erejéig akár száz kicsi LED-izzót is fel tud villantani.

Az új design egy alumínium- és egy PTFE- (teflon-) réteggel bevont indium-ón-oxid-elektródát társít egymással. Az utóbbi elektróda csaknem állandó töltéssel rendelkezik. Amikor egy esőcsepp a PTFE/ón-felületre pottyan, hidat és ennek köszönhetően zárt áramkört hoz létre a két elektróda között. A víz így megnyitja az utat az eltárolt töltés előtt.

A technológia elméletileg az elhúzódó esőzéseket is kezelni tudja, mivel a folyamatos impulzus hatására egy bizonyos telítettségi pontig a töltés felhalmozódik.


Ugyan a módszer kidolgozása még kezdeti fázisban tart, ha a benne rejlő lehetőségeket egy kézzel fogható találmányban is sikerülne kibontakoztatni, az sokat javíthatna a csapadékos területek lakosainak életminőségén. Mindamellett nyilvánvalóan a változékony időjárású vidékeken élő emberek profitálhatnának leginkább a technológiából, mivel napelemekkel párosítva – pláne az éjszakai esőzések kiaknázásával – a zöldenergia-termelést folyamatosabbá tehetnék az újítással.