Légből kapott elektromosság
A University of Massachusetts Amherst szakemberei kieszeltek egy megújulóenergia-termelő technológiát, amely túl reménykeltő ahhoz, hogy igaz legyen.

Puszta levegőből tudnak áramot fejleszteni a University of Massachusetts Amherst tudósai. Jun Yao villamosmérnök és Derek Lovley mikrobiológus Air-gen nevű találmányukkal képesek a mutatványra. Minthogy az Air-gen levegőből táplálkozik, az eszköz számára az energiaforrás (földi körülmények között) gyakorlatilag kifogyhatatlan és szüntelenül rendelkezésre áll.

Az egész rendszer lelkét egy két elektróda közé helyezett, fehérje-nanocsőből készült hártya képezi. Amikor ez a hártya az atmoszférából magába szív egy kis vízpárát, a két elektróda között villamos energia keletkezik. A fehérje-nanocsövek elektromos vezetőképessége és felületi kémiája a nanocsövek közötti finom pórusokkal párosítva teremtik meg az áramfejlesztés előfeltételeit.


A jelenlegi Air-gen eszközök kicsi elektronikus szerkezetek működtetésére már most is alkalmasak. A kutatók pillanatnyilag a készülék kereskedelmi léptékű gyártását próbálják megszervezni, vagyis ideális esetben az Air-gen értékesítése már a közeljövőben megkezdődhet.