Érintésed felvillanyoz
Michigani tudósok kitaláltak egy módszert, amellyel csupán emberi mozgással áramot lehet generálni.

A Michigan State University kutatói egy nanogenerátorként ismert, olcsó, fóliaszerű eszközzel csupán emberi érintéssel egy LCD kijelzőt, 20 LED izzót és egy rugalmas billentyűzetet is működésre bírtak. Semmilyen akkumulátorra nem volt szükség.

Az egyetem jelentése szerint a nanogenerátort egy szilikonréteg alkotja, amelyre ionizált ezüst-, poliimid- és polipropilén ferroelektret lapokat helyeznek. Minthogy a rétegek töltéssel rendelkező részecskéket tartalmaztak, emberi mozgás vagy mechanikus energia nyomására áram keletkezett bennük.

Az elkészült, papírvékony eszközt biokompatibilis ferroelektret nanogenerátornak (FENG) nevezték és számos alkalmazási területen, számos méretben felhasználható.

Nelson Sepulveda, az egyetem docense és a projekt vezetője így fogalmazott: „Úton vagyunk az emberi mozgás által hajtott eszközök felé, úgy jósolom, hogy viszonylag hamar akár egy hétig nem kell feltöltenünk a mobiltelefonunkat, mert az energiát a mozgásunk szolgáltatja.”

Mint annyi más újítás esetében, a technológia minden bizonnyal csak sokára fog megjelenni a fogyasztói piacon, ám ha ez megtörténik, a saját mozgásenergiánkkal leszünk képesek ébren tartani legkedvesebb készülékeinket.