Építőjáték felnőtteknek
Létezik-e olyan alkalmazás, amely a termelési folyamat minden területén felhasználható, azokban kulcsfontosságú szerepet tölt be, és mindezek mellett mérete tetszőlegesen változtatható? A válasz egyértelműen igen.

A bevezetőben feltett kérdésre a válasz korántsem olyan filozofikus és elvont, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Az alkalmazás, amely minden termelési területen felhasználható, egy olyan Rexroth-termék, amelynek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Az EcoShape csővázas rendszerének felhasználási területeinél, applikációinak jellemzőinél, valamint az EcoShape-pel kiszolgálható termelési módszereknél a hármas szám dominál: mindegyik három lényeges ismérvvel írható le.

Alkalmazási területek

Az Eckerle Industrie Kft. – az Eckerle csoport tagjaként – Magyarországon 1991 óta foglalkozik célgépek, részegységek és CNC-megmunkált alkatrészek gyártásával. A gyártótevékenység 1995-től kereskedelmi tevékenységgel is kiegé­szült; napjainkban a cég többek között Rexroth hidraulikus, szerelés- és lineártechnikai, illetve haj­tás- és vezérléstechnikai termékeket is forgal­maz. A magyarországi vállalat célja – a cégtulajdonos, Joachim Eckerle sikerkoncepcióját követve –, hogy ügyfelei részére mindig kiváló minőségű, megbízható és innovatív termékeket kínáljon.

Az Eckerle Industrie Kft. és a Bosch Rexroth Kft. 2013 áprilisában kereskedelmi partneri, majd 2014 szeptemberében rendszerintegrátor-partneri szerződést kötött, amelyek a két vállalat azonos törekvéséhez igazodnak, miszerint „a tökéletes megoldás nálunk elvárás”. Mivel a Rexroth-termékek világszerte bárhol a csúcs­technológiát képviselik, az Eckerle elkötelezett partnerként nemcsak kínálja ezeket a komponenseket, hanem gyártott alkalmazásaiba és saját szerelőcsarnokában felállított gépeibe be is építi azokat.  

Mind külső, mind belső célra készített berendezéseikben ugyanazt az alkalmazást használják. Az EcoShape csővázas rendszerét három fő területen alkalmazzák a leggyakrabban: a logisztikában, a termelésben és a szervezeten belüli kommunikációban (tájékoztatás). Így egy-egy üzemben vagy az irodaházban megtalálható az abból készült szállítóállvány, átadóállvány, anyagtranszfert segítő rendszer, anyagbetöltő, anyagtároló, illetve szerelőállomás. Egyes esetekben lehet akár gyártósor váza, sőt információs tábla is készülhet belőle. A vázrendszer részei, hossza, felépítése tetszőlegesen kombinálható, akárcsak az építőjáték elemei. A lehetőségeknek így valóban csak a képzelőerő szabhat határt.

A rendszer jellemzői

Az EcoShape komponensek három legfontosabb jellemzője az egyszerű felépítés, a sokoldalú felhasználás és a hatékonyság.

Az egyszerű felépítésnek köszönhetően könnyen szerelhető, szabadon állítható. A profilok a kötőelemekhez különböző szögben csatlakoztathatók. A kisszámú standard komponenssel ráadásul egyedi igényeknek megfelelő alkalmazások hozhatók létre. Anyaguk eloxált alumínium, ami mindenképpen súlyelőnyt jelent az acél csőrendszerekkel szemben, így az utólagos mozgatásuk sem okoz problémát. Az applikációk tervezése az Eckerlénél a Rexroth által kifejlesztett MTPro szoftverrel történik.

A sokoldalú felhasználást a számos példán túl az a tény is alátámasztja, hogy az EcoShape-ből készült berendezések kötőelemekkel bármikor továbbfejleszthetők és bővíthetők, valamint a felépítés tetszés szerint variálható a Rexroth bármely profiljával.

A felhasználási módok sokszínűségéből adódik a vázrendszer hatékonysága. Nem elhanyagolható a rendszer költséghatékonysága sem: más profilokkal összehasonlítva akár 50 százalékos költségmegtakarítás érhető el.   

Termelési módszerek

Az Ecoshape-pel olyan műszaki megoldások hozhatók létre, amelyek teljesítik a kaizen, a lean és a poka-yoke előírásait. Az előbbiek az alkalmazás meglétét feltételezik, ráadásul az EcoShape-ből megépített megoldások könnyű alakíthatósága, folyamatos fejleszthetősége révén kedvező változások idézhetők elő a termelésben. Ugyanakkor az igényeknek megfelelő berendezések tervezésével, fejlesztésével a munkafolyamatok hatékonysága tovább növelhető. Az utóbbi (poka-yoke) az alkalmazás létrehozására irányul. Az EcoShape alkalmazások szerelése egyszerű, egyértelmű, a szerelésből fakadó hiba azonnal felismerhető, kiküszöbölhető a termékek kialakításának köszönhetően.

Leggyakoribb konstrukció

Az Eckerle Industrie Kft.-hez az esetek többségében anyagtároló rendszerekre érkezik megrendelés. Az applikáció legkedveltebb tulajdonságai közé tartozik az alacsony ár és a rugalmas kezelhetőség, továbbá hogy elektrosztatikus feltöltődés szempontjából kritikus (ESD) és nagy tisztaságú területeken is alkalmazható kiegészítés nélkül. A Rexroth EcoShape rendszere a moduláris alumíniumprofilok szá­mára különleges adaptereket is kínál a nagy teherviselésű konstrukciók megvalósításához, így az egyszerű kivitel a nagy terhelhetőséggel kombinálható.

Előnyök gyakorlati szemmel

Hubina Pétert, az Eckerle Industrie Kft. cégvezetőjét kérdeztük, hogy miben látja az EcoShape-ből készült rendszer előnyeit.

„A vevőinktől kapott vázlatok, kézzel készített rajzok alapján az MTPro segítségével rendkívül gyorsan összeállítható a végleges modell, amelyből pillanatok alatt darablista készíthető a beszerzés számára. Ezzel rengeteg időt és kockázatot takarítunk meg. Az egyszerű kezelésnek, a helyszíni vágásnak és szerelésnek köszönhetően kollégáim jelentősen lecsökkentették a legutóbb gyártott vázrendszer megépítésére fordított időt, ami a vevő oldaláról költségmegtakarítást jelent.

Önálló anyagtároló megoldások mellett az EcoShape-et mi is szívesen alkalmazzuk kézi, félautomata, automata munkahelyek kiegészítőjeként alapanyag és késztermék adagolására vagy palettázására” – mondta el Hubina Péter.