Együttműködés a tudomány és az ipar között
Az alábbiakban egy jó gyakorlatot mutatunk be, amelyben egy technológiai cég a kormányokkal és tudósokkal együttműködve veszi fel a harcot a koronavírus ellen.

A koronavírus feszültségben tartja a világot. Kína már túl van a világjárvány csúcspontján, viszont Európában és az Egyesült Államokban a fertőzések száma jelenleg exponenciálisan nő. A veszélyes tüdőbetegséget okozó Covid–19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében sok ország most kijárási tilalmat és egyéb drasztikus intézkedéseket vezetett be a lakosság körében. Közben a tudósok kutatják azt az oltóanyagot, amely megvédheti a veszélyeztetett csoportokat a koronavírustól, az orvostechnológiai cégek pedig világszerte fáradhatatlanul dolgoznak az égetően szükséges berendezések gyártásán. 

Ingyenes támogatás a cseh kutatóknak

A Beckhoff úgy döntött, hogy munkaerőt, termékeket, technológiát biztosít a koronavírus kezelésére alkalmas rendszer kifejlesztéséhez. A csehországi leányvállalat munkaerőt és termékeket biztosít koronavírus kezelésére alkalmas rendszer kifejlesztéséhez. A Prágai Műszaki Egyetem Orvosbiológiai Karán a Karel Roubík professzor vezette, korszerű lélegeztetéstechnikával foglalkozó NVT-csoport (Non-conventional Ventilatory Team) igen rövid idő alatt kifejlesztette költséghatékony, CoroVent elnevezésű lélegeztetőberendezésének prototípusát. A cél az volt, hogy elkerüljék a cseh egészségügyi rendszer összeomlását a koronavírus-fertőzések számának meredek emelkedése esetén. A csapaton belül a Beckhoff feladata a vezérlőrendszer biztosítása, amely rendkívül egyszerű használatot tesz lehetővé, így a lélegeztetőgép külön szakképesítés nélkül is használható. „A projekt ingyenes támogatásaként egyetlen hétvége alatt megterveztük a vezérlőrendszert, és elkészítettük a vezérlőprogramot” – mondta Tomáš Halva, a Beckhoff csehországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Lélegeztetőgépek Németországnak

Annak érdekében, hogy az ország intenzív osztályain jelenleg használt 28 000 lélegeztetőgép számát körülbelül egyharmaddal megnöveljék, a német szövetségi kormány a közelmúltban felkért egy német családi vállalkozást 10 ezer lélegeztetőgép legyártására. A lélegeztetőgép elvileg minden intenzív osztályos ágy alaptartozéka, és feltétlenül szükséges a Covid–19 vírus súlyos fertőzöttjeinek ellátásához. A cél az, hogy minden beteg megkaphassa a számára szükséges kezelést. A rendkívül összetett lélegeztetőgépek gyártásához és teszteléséhez a vállalatnak Beckhoff ipari PC-kre van szüksége. A megrendelt hardverek gyors kiszállításán felül a Beckhoff a vezérlőszekrény kialakítása, az összeszerelési tevékenységek és a programozás terén támogatást is nyújt a vállalatnak, és emellett mindent megtesz a megrendelés lehető leggyorsabb teljesítéséért annak érdekében, hogy minél több életet lehessen megmenteni. Ehhez azonban nem elég növelni az intenzív osztályok kapacitását. Létfontosságú, hogy a teljes lakosság betartsa a szövetségi kormány és a tartományok által elrendelt óvintézkedéseket, mert csak így lassítható a járvány terjedése.

Koronavírus-tesztek az Egyesült Államoknak

Az elmúlt napokban az Egyesült Államokban is drámaian nőtt a koronavírussal fertőződöttek száma. A lehető legtöbb eset felismerése és kezelése érdekében egy amerikai vállalat jelenleg rohamtempóban gyártja a speciális koronavírus-tesztkészleteket. A tesztek iránti óriási igény teljesítése érdekében a vállalatnak gyors ütemben kell bővítenie gyártókapacitását egyrészt új gépekkel, másrészt a meglévők továbbfejlesztésével. A Beckhoff megbízható és nagy teljesítőképességű ipari PC-i ebben tudnak segítséget nyújtani.

Támogatás svájci ügyfeleknek

Amíg a koronavírus jelenleg sok munkahelyen fennakadásokat okoz, az orvostechnológiai eszközök iránti igény gyors ütemben nő. Ennek következtében – az égetően szükséges orvosi berendezésekre leadott sürgős megrendelések teljesítése érdekében – ezen vállalatok számos területen több munkaerőt igényelnek. A Beckhoff svájci leányvállalata két ilyen orvostechnológiai céget támogat: az egyik életmentő lélegeztetőgépeket, a másik diagnosztikai koronavírus-teszteket gyárt. Mindkét cég teljes mértékben számíthat a svájci leányvállalat támogatására. A Beckhoff aktívan hozzájárul a koronavírus elleni harchoz korszerű technológiáinak, valamint alkalmazottai tapasztalatának és hozzáértésének köszönhetően.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)