Ipari automatizálás az egészségügyi K+F területén
A Beckhoff aktívan hozzájárul a koronavírus elleni harchoz azzal, hogy világszerte körülbelül 15 nagy horderejű projektben vesz részt.

A finnországi Ginolis Ltd. által korábban gyártott moduláris gyorsztesztelő berendezéseket a Beckhoff kompakt és moduláris automatizálási technológiájának köszönhetően rövid idő alatt átalakítják Covid-19 gyorsteszteket gyártó berendezésekké. A kínai Booltech rendszerintegrátor EtherCAT és TwinCAT technológiák felhasználásával a Covid-19 vírus megfékezését elősegítő maszkok gyártására innovatív megoldásokat dolgozott ki. Németország intenzív osztályain a jelenleg használt 28 ezer lélegeztetőgép számát közel egyharmadával megnövelik, ezért a német szövetségi kormány a közelmúltban felkért egy német családi vállalkozást 10 ezer lélegeztetőgép legyártására. A gyártásához és teszteléséhez a vállalat Beckhoff ipari PC-ket használ, továbbá a vezérlőszekrény kialakításában és összeszerelésben, valamint a programozás terén a Beckhoff támogatást is nyújt. A Beckhoff svájci leányvállalata két orvostechnológiai céget támogat: az egyik életmentő lélegeztetőgépeket, a másik diagnosztikai koronavírus-teszteket gyárt. Az Egyesült Államokban a Beckhoff megbízható és nagy teljesítőképességű ipari PC-it alkalmazva speciális koronavírus-tesztkészleteket gyártanak.

Részvétel a CoroVent lélegeztetőgép fejlesztésében

A Prágai Műszaki Egyetem Orvosbiológiai Karán a Karel Roubík professzor vezette, korszerű lélegeztetéstechnikával foglalkozó NVT-csoport (Non-conventional Ventilatory Team) a Beckhoff csehországi leányvállalatával, és több más céggel együttműködve állított fel egy 15 fős fejlesztőcsapatot. A csapat tagjait Karel Roubik professzor és kollégái választották ki személyes kapcsolatok alapján és az Interneten keresztül. Közéjük tartozik Tomáš Halva is, a Beckhoff csehországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója: „Személyesen ismerem az egyik kezdeményezőt, akit Facebook-üzenete alapján azonnal megkerestem, és megkérdeztem, hogyan segíthetne a Beckhoff. Végül is ez a projekt sok emberen fog segíteni és remélhetőleg életeket ment majd. Karel Roubík professzor emellett a lélegeztetőgépek legjobb csehországi szakértője, aki már korábban is sikeresen fejlesztett ki ilyen eszközöket különféle felhasználási területekre.” Tomáš Halva szerint műszakilag az volt a feladat, hogy az orvosi, az elektromos és a pneumatikai rendszerek szakterületeit összehozzák – és a megfelelő módon ötvözzék. Ez a lélegeztetőgép kifejezetten a koronavírus-fertőzöttek kezelésére készült, mert erre a feladatra nem minden lélegeztetőgép alkalmas. Mindezek mellett a berendezés költségei is jelentősen alacsonyabbak, ha képességei a koronavírus-kezeléshez szükséges funkciókra korlátozottak, figyelembe véve a közreműködő szakértők ingyenesen nyújtott fejlesztőmunkáját is.

A Beckhoff a CoroVent vezérlőrendszerének megtervezését és biztosítását vállalta magára. Egyetlen hétvége alatt sikerült megtervezniük a vezérlőrendszert és az ahhoz szükséges szoftvert, amely rendkívül egyszerűen kezelhető, ezért külön szakképesítés nélkül is használatba vehető. Ezzel a berendezés gyorsan üzembe állítható a kórházakban, anélkül hogy a személyzetnek összetett képzésre lenne ahhoz szüksége. A CoroVent a közelmúltban a páneurópai, összesen több mint 20 ezer résztvevő csapattagot megmozgató EUvsVirus hackathonon is előkelő helyet ért el a lélegeztetőberendezések kategóriájának élén. Azóta a lélegeztetőgép tömeggyártása is megkezdődött.