Egy indiai üzem szén-dioxidból sütőport állít elő
A légkör tisztulását elősegítő procedúra az általános felmelegedés féken tartásában is fontos szerepet játszhat.

A Tuticorin Alkali Chemicals, az indiai Tamil Naduban székelő műtrágyagyártó cég a saját széntüzelésű kazánja által generált szén-dioxidot alakítja át szódává. A világon valószínűleg először használt eljárás folyamán a szénből elfogják a szén-dioxidot és még más szennyezőanyagokat is, ezeket sóval és ammóniával együtt egy keverőkamrába eresztik, és így szódabikarbónát hoznak létre.

A technológiát a Carbon Clean Solutions nevű indiai startup találta ki. A cég úttörő kíván lenni szén-dioxid-elkülönítési technológiák kifejlesztésében.

A hőerőművek globális szinten a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók között helyezkednek el.

A kutatók és a környezetvédők úgy vélik, hogy az ilyen anyagok rabul ejtése és elkülönítése lehet a kulcs, hogy a globális felmelegedést ellenőrzés alatt lehessen tartani, legalább amíg a tudósok meg nem találják a módját, hogy fel lehessen hagyni a fosszilis tüzelőanyagok használatával. Éppen ennek köszönhető ez a nagy sietség, hogy a szén-dioxid kézre kerítését és szeparálását lehetővé tevő, olcsó technológiákat dolgozzanak ki.

A várakozások szerint a Tuticorin évente 60 000 tonna szén-dioxidot fog szódabikarbónává és egyéb vegyületekké átalakítani.  

Az atmoszféra megtisztítása céljából tavalyelőtt egy angol tudós csapatnak krétává sikerült átalakítani a felesleges üvegházhatást okozó anyagokat.